Bijgewerkt: 25 juni 2024

Startschot campagne 'Keihard tegen overvallen'

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
11-09-2012

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft zaterdagavond 8 september 2012 voorafgaand aan de honkbalwedstrijd Nederland-Frankrijk, het startschot gegeven voor de campagne 'Keihard tegen overvallen'.

“Het aantal overvallen is dit jaar landelijk met 8% gedaald, van 1386 naar 1279. Maar dat is nog altijd onaanvaardbaar hoog”, aldus minister Opstelten. In de campagne “Keihard tegen overvallen” spreekt een aantal Rotterdamse topsporters, waaronder 249-voudig honkbal international Raily Legito en basketballer Chip Jones, zich keihard uit tegen overvallen.

Opstelten Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie


Het spotje geeft duidelijk het verschil aan, hoe het afloopt met een sporter en een overvaller. De doelgroep zijn Rotterdamse jongeren in risicogroepen, zoals schoolverlaters, werklozen en jongeren zonder startkwalificatie.

Nu concentreert de campagne zich op de gemeente Rotterdam; het plan is om vanaf volgend jaar de campagne uit te rollen over andere gemeenten met een hoog overvalcijfer. Met de campagne krijgen de doelgroepjongeren de vraag voorgelegd, wie zij willen zijn; een topsporter die gekozen heeft voor een positieve invulling van zijn leven, of iemand die een leven leidt als crimineel, met alle gevolgen van dien. De topsporters treden voor deze campagne op als ambassadeur, zij fungeren als voorbeeld voor de doelgroepjongeren.

De campagne bestaat niet alleen uit filmpjes en posters, maar heeft ook een actief vervolg. Jongeren worden persoonlijk aangesproken deel te nemen aan de campagne. In buurten worden slagvaardige ‘colleges van initiatief’ opgezet.

Leden verzamelen een eigen kernteam en steun van een sportvereniging, waarmee wordt samengewerkt. Met sportverenigingen worden afspraken gemaakt om de betrokken doelgroepjongeren een jaar lang intensief kennis te laten maken met een sport naar keuze. Zodat de positieve keuze ook daadwerkelijk gevoeld wordt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.