Bijgewerkt: 23 maart 2023

Startsein voor nieuw geluidsstelsel experiment op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
02-11-2010

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft op 1 november 2010 het startsein gegeven voor het tweejarig experiment met het nieuwe geluidsstelsel voor Schiphol. De centrale gedachte achter dit nieuwe stelsel is om voor elke start en landing de minst overlastgevende baan te gebruiken.

‘’Dit stelsel is een kansrijk en veelbelovend alternatief voor het huidige stelsel, dat soms leidde tot onnodig veel overlast’’, aldus staatssecretaris Atsma. ‘’Mijn ambitie is een sterke mainport Schiphol én een gezond leefmilieu. In het nieuwe stelsel komt dit samen’’.

In het huidige stelsel wordt ook al zoveel mogelijk van de Polderbaan en de Kaagbaan gebruikt gemaakt, de banen die het minst overlast geven. Maar hier moest regelmatig van afgeweken worden omdat bepaalde grenswaarden in handhavingspunten vol liepen. Hierdoor moesten vliegtuigen op sommige momenten uitwijken naar banen in dichter bevolkt gebied. In het nieuwe stelsel kan het hele jaar gevlogen worden op de minst overlastgevende banen.

Kaagbaan  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De Kaagbaan ligt ten zuiden van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan en ten westen van de Aalsmeerbaan. De start- en landingsbaan is 45 meter breed en 3490 meter lang


‘’Het nieuwe stelsel is kansrijk, maar moet zich in de praktijk bewijzen. We moeten de feiten laten spreken’’, aldus Atsma. De Alderstafel zal de ervaringen met het nieuwe stelsel elke drie maanden monitoren. In het voorjaar van 2011 stuurt de staatssecretaris de eerste resultaten naar de Tweede Kamer. Na het eerste en na het tweede jaar van het experiment vindt een evaluatie plaats. Op basis van de evaluatie na het tweede jaar brengt de Alderstafel advies uit over het al dan niet invoeren van het nieuwe normen- en handhavingstelsel.

Het experiment met het nieuwe stelsel is onderdeel van afspraken die het rijk, de luchtvaartsector, bewoners en regionale bestuurders aan de Alderstafel op 1 oktober 2008 gemaakt hebben. Hierin is afgesproken dat Schiphol kan groeien tot 510.000 vliegbewegingen in 2020 in combinatie met hinderbeperkende maatregelen en een experiment met een nieuw geluidsstelsel.

Het systeem kent een bescherming voor de omgeving die minimaal gelijkwaardig is aan het huidige systeem en is voor de luchtvaartpartijen werkbaar. Staatssecretaris Atsma: ‘’Kenmerkend voor dit experiment is de balans tussen mainport en milieu. Tussen dynamiek en leefbaarheid. Een doorbraak die is bereikt dankzij de partijen aan de Alderstafel’’. Voor meer informatie over het nieuwe normen- en handhavingstelsel: http://www.alderstafel.nl/schiphol/


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.