Bijgewerkt: 16 april 2024

Steeds meer funderingsschade in huizen door de droogte

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
31-08-2022

Steeds meer huizen kampen met funderingsschade door de droogte. Het aantal meldingen van huiseigenaren bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) neemt de laatste maanden toe –meldt de Vereniging Eigen Huis.

Door de aanhoudende droogte dreigen honderdduizenden huizen te verzakken. Met name in het rivierengebied speelt de lage grondwaterstand de huizen parten. Het grondwaterpeil is in vrijwel het hele land meer dan 20 centimeter lager dan normaal voor de tijd van het jaar. 'We zijn bang dat er later dit jaar nog meer schademeldingen binnenkomen bij het KCAF', aldus bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis.'Als er in het najaar weer flink wat neerslag valt, kan de uitgedroogde klei gaan zwellen en druk uitoefenen op de fundering.'



Een miljoen huizen dreigen te verzakken na droogte. De zomers van 2018, 2019 en 2020 kenmerkten zich door lange periodes van extreme droogte. Het aantal meldingen van funderingsschade bij het Nationaal Funderingsloket van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is daardoor sterk toegenomen. Het aantal serieuze meldingen liep in de periode van 2012 tot 2017 al op van 1 tot 3 per week. Na de droge zomer van 2018 is dit aantal toegenomen tot gemiddeld 5 per dag. En na de media-aandacht van februari 2019 ( o.a. in TV Monitor en diverse (vak)bladen) en doorgaande aandacht tot in 2022 zelfs tientallen per dag.

Het KCAF analyseerde de schademeldingen uit de droge zomers van 2018 en 2020. Daaruit werd duidelijk dat bij langere droge periodes met name huizen in klei- en veengebieden worden getroffen die niet op heipalen zijn gebouwd maar rechtstreeks op de grond staan. 'Daarnaast is al langer bekend dat door droogte en grondwaterbemaling de grondwaterstand te laag kan worden voor houten paalfunderingen. Die komen droog te staan en gaan rotten waardoor de draagkracht van de fundering vermindert' - aldus Kersemakers.

Deltaplan funderingsschade. Huiseigenaren draaien momenteel volledig op voor de vaak hoge herstelkosten van funderingsschade, terwijl zij geen invloed hebben op de oorzaken. Vereniging Eigen Huis heeft daarom vorig jaar samen met branchevereniging van woningcorporaties Aedes, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en het KCAF het manifest 'Deltaplan funderingsschade' aangeboden aan politiek Den Haag. Dat moet miljarden aan funderingsschade voorkomen. 

Meer informatie. Lees meer over funderingsproblemen  Maak melding van een funderingsprobleem 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.