Bijgewerkt: 29 april 2024

Steun aan Oekraïne is geen liefdadigheid

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
17-01-2024

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NATO nam dinsdag (16 januari 2024) deel aan de jaarvergadering van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, en onderstreepte het belang van voortdurende steun aan Oekraïne.

Hoewel hij erkende dat de situatie op het slagveld “uiterst moeilijk” is, nu de Russen “nu vele frontlinies opdringen”, onderstreepte Stoltenberg dat “er ook reden is voor optimisme”. Hij wees op de indrukwekkende prestaties van Oekraïne op het gebied van de bevrijding van grondgebied; het openen van een corridor voor graanexport in de Zwarte Zee; en in het algemeen haar overleving als een soevereine, onafhankelijke natie. Omgekeerd zei hij dat “Rusland heeft verloren wat ze met de oorlog wilden bereiken, en dat was de controle over Oekraïne”; De Oekraïners zijn nu stevig op het Westen georiënteerd en streven naar lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie.



De secretaris-generaal benadrukte ook dat “steun aan Oekraïne geen liefdadigheid is; het is een investering in onze eigen veiligheid”. Wijzend op het steeds mondialere karakter van de veiligheid merkte de heer Stoltenberg op dat nauwe NAVO-partners Japan en Zuid-Korea zich ook zorgen maken over de Russische oorlog tegen Oekraïne, omdat een overwinning voor president Poetin de kans zou vergroten dat Peking elders geweld zou gebruiken.

De secretaris-generaal sprak in een panel over “Het beveiligen van een onzekere wereld” samen met de Finse minister van Buitenlandse Zaken Elina Valtonen, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, de Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken Yusuf Tuggar, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan Al Saud en de Amerikaanse senator Chris Coons. De discussie werd gemodereerd door de voorzitter van het World Economic Forum, Børge Brende.

Eerder op de dag nam de secretaris-generaal deel aan een dialoog tussen politieke leiders, CEO's en andere functionarissen om de rol van de mondiale particuliere en publieke sector in de wederopbouw van Oekraïne op de lange termijn te bespreken, samen met president Volodymyr Zelenskyy en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. .

In Davos zal de secretaris-generaal ook een zitting achter gesloten deuren van de International Business Council toespreken. Hij houdt ook ontmoetingen met een aantal wereldleiders, waaronder president Zelenskyy, de Poolse president Andrzei Duda, de Zwitserse president Viola Amherd en de Iraakse premier Mohammed Shia Al-Sudani.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.