Bijgewerkt: 13 april 2021

Stichting Amstelidee - Kom op met je buurtidee!

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Amstelidee/Amstelveenweb
13-12-2019

Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn kennen een nieuwe stichting die bewoners en organisaties oproept om met nieuwe, frisse ideeën te komen. Stichting Amstelidee wil mensen in staat stellen om zelf bedachte plannen die de samenleving ten goede komen, te laten ontwikkelen en uitvoeren. Deze plannen behoren aan te sluiten op het terrein van zorg, welzijn, bewegen en cultuur.Daarom kwam op 12 december 2019 een select gezelschap bijeen in het hoofdkantoor van Rabobank Amstel en Vecht in Amstelveen in de Parktoren. Aldaar verwelkomde Hugo van der Kooij de oprichter van Stichting Amstelidee, alle aanwezigen en sprak de mensen toe:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Hugo van der Kooij de oprichter van Stichting Amstelidee, verwelkomt de genodigden bij Rabobank Amstel en Vecht


'Welkom bij de aftrap van Amstelidee en dank aan onze gastheer Uğur Pekdemir directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht en Muriël Sens marketing en communicatie adviseur. Het is heel fijn dat wij hier mogen staan. Ongeveer 6 jaar geleden toen de grote welzijnsorganisatie Stichting Cardanus eigenlijk niet meer door kon gaan vanwege de doodeenvoudige reden – een moeilijke geschiedenis – stopte de overheid met de subsidie. En vervolgens heeft Jan Hogema de toenmalige voorzitter van de Raad van Toezicht, zes jaar lang moeten zweten om er voor te zorgen dat alle verplichtingen van Cardanus tot in de puntje juridisch geregeld waren.

Jan heeft dat fantastisch gedaan en hij kwam er twee jaar geleden achter dat op 31 december 2019 financieel gezien het licht bij Cardanus echt uit kon, maar er was nog iets bijzonders, namelijk dat er nog veel geld bij de bank op de plank lag! Jan heeft heel lang nagedacht wat er met het geld moest gebeuren en zei: “Het zou goed zijn als wij een soort stichting maken en die de opdracht geven om het geld op een leuke en slimme manier terug te brengen bij de mensen in Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. Hij zei me - Hugo ga dat regelen!”

Vervolgens ben ik een jaar lang bezig geweest en heb bestuursleden gevonden. Wouter Ekkelkamp als kandidaat-notaris die veel te maken heeft met maatschappelijke vraagstukken en betrokken is bij diverse (pro bono) projecten die ten doel hebben de maatschappij en samenleving te verbeteren. Hans van der Kooij een sociaal ondernemer en broer van mij. Chris Nanninga die ruim 40 jaar werkzaam is geweest met lastige reljongeren, in de sectoren onderwijs, minderhedenbeleid, arbeidstoeleiding en sport.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het gezelschap luistert naar de toespraken


Na de uitgebreide inleiding van Hugo kwam Uğur Pekdemir directievoorzitter naar voren en ook hij verwelkomde alle aanwezigen namens de Rabobank Amstel en Vecht: 'Een lokale organisatie die midden in de samenleving staat, zo kent u ons! Ik zie hier heel veel bekende gezichten die actief zijn in Amstelland. Of deze van serviceclubs, verenigingen of vrijwilligers zijn, allemaal welkom! Toen het bestuur van Amstelidee bij ons op bezoek kwam wist ik al dat niet alleen het geld dat u beheert als stichting straks overgedragen gaat worden aan de Rabobank. De kernvraag die aan mij werd gesteld was voornamelijk - wat zou U hier kunnen bijdragen? En U weet dat wij als coöperatieve bank een deel van de winst terug naar de gemeenschap doen! Dat kan via sportclubs, of via een coöperatieve dividend aanvraag, of sponsoring.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De heer Uğur Pekdemir directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht aan het woord


Toen hebben wij tegen het bestuur van de stichting gezegd - ja natuurlijk willen wij als Rabobank onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen in financiële zin. Dus dat betekent dat Stichting Amstelidee het geld dat Jan Hogema goed heeft beheerd overgedragen wordt aan de Rabobank en wij gaan het vermenigvuldigen met een bijdrage van het Coöperatiefonds. Het is mooi om te zien dat wij die samenwerking voor elkaar kunnen krijgen!

Kom met je buurtidee! – dat is de oproep en dat betekent dat er veel is gebeurd in de samenleving, in de buurten, daar waar wij met elkaar een verschil kunnen maken! Soms zijn het heel kleine initiatieven, maar een klein initiatief kan lokaal grote impact hebben en daar staat Amstelidee voor en daar willen wij als Rabobank natuurlijk een bijdrage aan leveren en vanuit die invalshoek wederom welkom dat ik U hier mag zien!' – eindigde de heer Pekdemir zijn welkomsttoespraak. Daarna liepen de heren samen naar de grote gong en heel gebroederlijk sloegen ze samen drie keer op de gong om het partnerschap te bevestigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De heren slaan gezamenlijk op de enorme Paiste gong en dat is een eervol einde van de ceremonie en de start van een nieuw begin. Paiste is een Estlands en Fins woord en 'glans' betekent


Amstelidee stelt het volgende:
Loop jij wel eens rond met een idee om de leefbaarheid te verbeteren? Borrelt er een plan bij je op, maar lukt het niet om hier handen en voeten aan te geven? Omdat je opziet tegen aanloopkosten? Of omdat je werkgever geen kans ziet om je plan te faciliteren. Kijk dan op de site van Amstelidee. Misschien kunnen we je helpen?Kom op met je buurtidee! Ideeën op het terrein van eenzaamheid en armoedebestrijding, jeugd en mensen met een beperking hebben de voorkeur bij Amstelidee. De ideeën moeten in hun uitwerking en realisatie in principe een duurzaam karakter hebben. Het vermogen van de stichting komt voort uit de vroegere welzijnsstichting Cardanus. Cardanus wil via Stichting Amstelidee het restkapitaal teruggeven aan de samenleving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelidee - 2019)

Vlnr.: bestuursleden van de Stichting Amstelidee: Hans van der Kooij penningmeester, Wouter Ekkelkamp secretaris,
Hugo van der Kooij voorzitter en lid Chris Nanninga


Amstelidee is na de slag op de gong een samenwerking aangegaan met de Rabobank Amstel en Vecht. Voorzitter Hugo van der Kooij wil met deze samenwerking vooral kleine, snel te realiseren plannetjes, zogenaamde 'Buurtbriljantjes' een duwtje in de rug geven. De stichting is positief ontvangen bij de drie gemeenten en vormen van samenwerking zijn dan ook in de maak.
Voor meer informatie kijk op: www.amstelidee.nl
Het was gezellig om weer veel bekende mensen die actief zijn in Amstelveen te ontmoeten. Iedere aanwezige kon zich aanmelden als ambassadeur van Amstelidee. Dat betekent dat je de stichting ook wat helpt met onderzoek en uitvoering. Ook kon men vast ideeën opschrijven en rond 17.30 uur werden er drie bekend gemaakt waar men alvast mee aan de slag wil gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.