Bijgewerkt: 29 april 2024

Stichting !WOON is nu 5 jaar actief in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/Stichting !WOON
06-03-2024

Stichting !WOON is nu 5 jaar actief in Amstelveen en biedt steeds meer huurders ondersteuning en advies met onderwerpen als huurovereenkomst, waarborgsommen en achterstallig onderhoud. Ook vanuit de gemeente verwijzen we bewoners regelmatig naar !WOON. Verder verloopt de samenwerking en onderling contact zeer soepel. Naar aanleiding van het jaarverslag van 2023 lichten we in deze raadsbrief graag de meest opvallende ontwikkelingen van het afgelopen jaar toe- meldt het College B en W Amstelveen.

Huurovereenkomst en -prijs meest besproken onderwerpen. Huurders klopten vooral bij 'WOON aan met vragen over hun huurovereenkomst en de huurprijs. Het ging dan om vragen over de clausules in het huurcontract en huurverhogingen. Ook kwam vaak de vraag voorbij of de plotselinge opzegging van het huurcontract terecht is, wat in de meeste gevallen niet het geval bleek. Indien gewenst adviseert IWOON de huurder over mogelijke vervolgstappen.

Meeste vragen van huurders die particulier huren. Stichting !WOON helpt huurders van zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders. Het overgrote deel van de vragen was echter van huurders die een woning huren van een particuliere verhuurder. Slechts 16% van alle contacten was met huurders van Eigen Haard, waarbij de meeste vragen werden gesteld over achterstallig onderhoud.



2023 was voor !WOON een productief jaar in Amstelveen. Het aantal individuele contacten is met 9% gestegen ten opzichte van 2022. Deze stijging wijst op een groeiende bekendheid van !WOON in Amstelveen. De spreekuren zijn beter bezocht. Maar liefst 15% meer bezoekers ten opzichte van 2022. Er zijn 9 huisbezoeken afgelegd, waarvan 7 gericht waren op onderhoudsproblemen en 2 op het vaststellen van de maximale huurprijs. Veel voorkomende kwesties tijdens huisbezoeken betroffen ventilatie, vocht en schimmel waarbij !WOON van toegevoegde waarde was bij het vaststellen van oorzaken en eventuele oplossingen.

Het contact met bewoners verliep voornamelijk via e-mail en telefoon (85%), waarbij bijna tweemaal zoveel contacten via e-mail zijn gemaakt. Het aantal trajecten dat werd gestart, toont een stijging van 8% ten opzichte van 2022. Trajecten worden gestart als een huurder begeleiding van ons nodig heeft bij een zaak, bijvoorbeeld als er een procedure bij de Huurcommissie wordt gestart of als wij namens de huurder de verhuurder aanschrijven. !WOON bereikte 339 unieke adressen, wat een toename van 23% betekent vergeleken met 2022. !WOON krijgt dus steeds meer contact met diverse bewoners uit Amstelveen wat duidt op een toenemende behoefte aan ondersteuning.

Een aantal casussen sprongen eruit vorig jaar. !WOON denkt altijd maximaal met bewoners mee, waardoor het regelmatig voorkomt dat een simpele vraag uitgroeit tot een interessante casus. Zo is er een aantal gevallen waarbij kamers voor een veel te hoog bedrag verhuurd worden. Na toetsing door de huurcommissie is, bijvoorbeeld, de huur van een kamerhuurder van € 1.100 tot € 70 verlaagd. Deze en andere casussen zijn uitgebreid beschreven in het bijgevoegde jaarverslag 2023 (pdf 12 pagina’s).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.