Straten in de wijk Scheg-Oost worden vernoemd naar Amstelveners
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
16-12-2022
De straten in de nieuwe wijk Scheg-Oost krijgen de namen van prominente Amstelveners. Dat legde het college van burgemeester en wethouders op 13 december 2022 formeel vast in het straatnamenbesluit voor de wijk. Het gaat om Gabrielle Cevat, Henk Godthelp, Jules Schelvis, Piet Tijsterman en Toon de Haas. Het college geeft hiermee invulling aan het besluit van het college uit 2016 om een aantal straten in de Scheg te vernoemen naar prominente Amstelveners.
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)
Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen
Eerder had de gemeente een uitvraag onder inwoners gedaan. Onder het thema ‘cement van de samenleving’ werd inwoners gevraagd namen aan te dragen van Amstelveners die veel voor de stad hebben betekend. Het toenmalige college maakte op basis van de inzendingen een lijst met namen waarvan nu deze vijf worden gebruikt voor de Scheg-Oost. Burgemeester Tjapko Poppens: 'De vernoeming van straten naar deze Amstelveners is een eerbetoon aan hen en sluit ook aan bij de motie van de gemeenteraad van november 2021. Geef onze geschiedenis een prominente plaats. In de Scheg-Oost vullen we dit nu op een mooie manier in.'
Oplevering Scheg Oost eind 2023. Naar verwachting start de bouw in de Scheg-Oost in het voorjaar van 2023 en wordt de wijk eind 2023 opgeleverd. Dan krijgen de straatnaamborden hun definitieve plek. De nabestaanden van de vijf Amstelveners zijn geïnformeerd en worden te zijner tijd uitgenodigd voor de onthulling. Het vastleggen van de namen in het straatnaambesluit betekent dat de namen geregistreerd worden in de basisregistratie adressen en gebouwen (de BAG). Alle straten in Scheg Oost krijgen de duiding ‘laan’ en dragen de voor- en achternaam van de persoon.
(Bron Politie Amsterdam - 2008)
De doodgeschoten politieagente Gabriëlle Cevat
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)
Henk Godthelp in november 2006 in de redactiekamer van het Amstelveens Nieuwsblad aan de Zetterij
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)
Kunstschilder Toon de Haas in de Kunstuitleen Amstelveen op 27 maart 2008
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Jules Schelvis tijdens de tentoonstelling 'Post uit de vergetelheid'- met brieven uit nazi-kampen en getto's op vrijdagmiddag 27 januari 2012 in het raadhuis van Amstelveen
(Bron particuliere collectie - 2016)
Piet Tijsterman in zijn Sporthuis in het Oude Dorp, slijpt de schaatsen want hij was de schaatsenslijper van Amstelveen
Gabrielle Cevat (1980 – 2008). Politieagente, werkzaam bij bureau Amstelveen. Gabrielle werd op 9 juli 2008 op weg naar haar werk neergeschoten toen zij een automobilist met gevaarlijk rijgedrag staande hield. Zij is aan haar verwondingen overleden.
Henk Godthelp (1958 – 2013). Journalist, hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad. Godthelp was 35 jaar het boegbeeld van de krant.
Toon de Haas (1929 – 2015). Kunstschilder, werkte voor zijn portretten en stillevens voornamelijk met olieverf en voor zijn landschappen met aquarelverf. Kenmerkend voor De Haas is zijn snelle, spontane en impressionistische stijl en zijn passie voor felle kleuren.
Jules Schelvis (1921 – 2016). Overlevende van zeven concentratie- en vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, één van de slechts 19 overlevenden van Vernietigingskamp Sobibór. Hij schreef verschillende boeken over zijn ervaringen, waaronder Binnen de Poorten en Sobibór.
Piet Tijsterman (1922 – 1993). IJskeurmeester de Poel, initiatiefnemer en de eerste voorzitter van Schaatsvereniging De Poelster. Tijsterman stond aan de wieg van de heroprichting van voetbalvereniging NFC in 1942.