Bijgewerkt: 7 december 2023

Striptekenaar Toon van Driel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-11-2023

Op dinsdag 7 november 2023 vond in Boekhandel Venstra de feestelijke boekpresentie plaats van 'Knudde', het bizarre levensverhaal van Toon van Driel (1945) inwoner van Amstelveen, schepper van F.C. Knudde en De Stamgasten. In het bijzijn van auteurs Alexander Brandenburg en Jaap van de Venis overhandigde Toon van Driel het eerste exemplaar van het boek aan Alex Pastoor, hoofdtrainer van FC Almere. Daarna werd Van Driel verrast door burgemeester Tjapko Poppens die hem een koninklijke onderscheiding opspeldde.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Toon van Driel met zijn Ridderkruis naast Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen in Boekhandel Venstra op dinsdag 7 november 2023

Geestelijk vader van FC Knudde en Stamgasten. Toon van Driel ontving zijn koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote betekenis als striptekenaar. “Naast zijn weergaloze geesteskind FC Knudde, maakte hij ook Stamgasten groot en is hij de bedenker van Hullie, de Goedemorgengrap, de familie Weltevree en Wibo & Gorp,” vertelde burgemeester Tjapko Poppens in zijn toespraak. Hij roemde Van Driel om zijn ongeëvenaarde creativiteit en productie. “Zijn strips zijn aanstekelijk leuk en zorgen elke dag voor een glimlach op je gezicht. En dat al 50 jaar lang.”

Pionier stripwereld. Vakgenoten omschrijven Toon van Driel als een pionier in de Nederlandse stripwereld. Volgens de burgemeester borduren huidige striptekenaars voort op zijn stijl en is hij een bron van inspiratie voor velen. “Met zijn unieke, eigen stijl, zijn menselijkheid en humor heeft Van Driel een bijzondere kunstvorm neergezet. Het feit dat er een volledige biografie over hem is geschreven geeft aan dat hij een flinke stempel drukt op het Nederlandse medialandschap.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.