Bijgewerkt: 22 maart 2023

Stroom voor sneltram via derde rail

Nieuws -> Regio

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
31-05-2007

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Het college van B en W gaat er vanuit dat de stroomtoevoer voor de Amstelveenlijn in de toekomst zal geschieden via een derde rail en niet meer via een bovenleiding. Dit staat te lezen in een brief van wethouder Joss Tabak (verkeer, VVD) aan het hoofdstedelijke dagelijks bestuur, die deze krant (AN) ter hand is gesteld.

Amsterdam maakte eerder de keus voor een derde rail als stroomvoorziening voor het kerntracé van de Noord/ Zuidlijn, hetgeen „belangrijke exploitatievoordelen" zou opleveren. „Er zijn minder storingen, de levensduurkosten zijn beduidend lager als gevolg van efficiënter onderhoud en er is sprake van lager stroomverbruik," aldus het Amsterdamse besluit.

Tramhalte Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De tram 51 rijdt weg richting het Centraal Station nog op twee rails.„Alle regionale verlengingsopties blijven open bij een keuze voor derde rail." Tabak gaat voor de Amstelveenlijn in de toekomst uit van een „autonome metrobaan zonder gelijkvloerse kruisingen met het overige verkeer." „In onze visie past een stroomvoorziening via een derde rail," aldus Tabak in de brief. Voorwaarde die de Amstelveense bestuurder stelt is dat de keuze voor een derde rail „nimmer" mag betekenen dat de N/Z-lijn niet wordt doorgetrokken naar de Westwijk.

De liberale kondigt in de brief een studie aan naar de inpassing van de N/Z-lijn op het tracé van de Amstelveenlijn. „Uitgangspunt is dat de ontwikkelingen rondom de Amstelveenlijn in dienst staan van extra vervoerpotentieel." Ze noemt de realisatie van een openbaar vervoer knooppunt ter hoogte van de Carmenlaan, een P+R terrein nabij het eindpunt Westwijk en tweeduizend woningen in Westwijk-Zuid.


 
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.