Bijgewerkt: 6 december 2022

Studenten testen zelfgebouwde waterstofraceauto Forze VIII

Nieuws -> Informatief

Bron: Joost Wendling/Wikipedia
02-07-2019

Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft zal dinsdagavond 9 juli 2019 op het toekomstige Formule 1 circuit van Zandvoort hun zelfgebouwde waterstofraceauto, de Forze VIII, testen. In deze laatste en cruciale test zal blijken of de rondetijden die de Forze VIII rijdt op Zandvoort genoeg zijn om de overwinning te bezorgen tijdens de Dutch Supercar Challenge. De studenten hebben als doel gesteld om de eerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die benzineraceauto’s verslaat gedurende een wedstrijd. De uit Amstelveen afkomstige Jonathan Linssen maakt deel uit van het pioniersteam.

Een wereldwijde primeur. 'Twee jaar geleden waren wij het eerste team ter wereld dat meedeed aan een officiële race met een waterstofvoertuig. Sterker nog, de door ons ontwikkelde wagen was de eerste fullsize waterstof-elektrische racewagen die ooit het daglicht zag', aldus Team Manager Zhi Wei Cai. 'Die eerste keer was vooral een proof of concept, met de verbeteringen die we in het daaropvolgende jaar hebben doorgevoerd lukte het de race ook daadwerkelijk uit te rijden. Dit jaar gaan we voor resultaat. Nu moeten we laten zien wat we waard zijn en de auto’s met traditionele verbrandingsmotoren achter ons laten.' De wagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de 'Gamma Racing Days' op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus 2019.

Stadgenoot Jonathan Linssen is als Vehicle Dynamics Engineer verantwoordelijk voor de ophanging van de wagen en daarmee voor de wegligging. Top Gear omschreef de Forze VIII recentelijk als 'een stabiele en vertrouwenwekkende auto'. Een mooi compliment voor het werk van de Amstelvener!

Foto Amstelveen
(Foto Forze Delft - 2019)

De waterstofraceauto Forze VIII. Een voertuig op waterstof produceert elektriciteit in zijn brandstofcel met behulp van waterstof uit de tanks en zuurstof uit de omringende lucht. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om elektrische motoren aan te drijven. De enige restproduct van het voertuig is zuiver water. Waterstof kan worden geproduceerd door middel van elektrolyse, waarvoor energie nodig is. Daarom is het belangrijk dat deze elektriciteit duurzaam wordt gewonnen, zodat waterstofcellen echt als een hernieuwbare brandstofbron kunnen worden beschouwd


Racen zonder vervuiling. De missie van studententeam Forze is om een waterstof-elektrische racewagen te bouwen die het op kan nemen tegen benzinewagens. Hiermee willen de studenten laten zien dat waterstoftechnologie al ver ontwikkeld is en een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar schonere energiebronnen en in het schoner maken van transport. Cai: 'Wij geloven dat waterstoftechnologie een onmisbare schakel is in het vervangen van verbrandingsmotoren, door de mogelijkheid die het biedt om enorme hoeveelheden (duurzame) energie op te slaan en binnen een paar minuten bij te kunnen tanken. Als pioniers in waterstofrace-technologie nemen we het op tegen hightech benzinewagens, waarmee we laten zien dat het gebruik van deze technologie betrouwbaar en haalbaar is, maar vooral ook ontzettend snel kan zijn.'

Water uit de uitlaat. De door de studenten gebouwde wagen stoot uitsluitend puur water uit, maar doet wat prestaties betreft niet onder voor de Porsches en BMW’s waar ze het tegen opnemen in de 'Dutch Supercar Challenge'. De Forze VIII accelereert naar 100 km/h binnen 4 seconden en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. De maximale torque die de motoren kunnen leveren is 780 Nm. Dit is dezelfde 'draaikracht' als een 10 cm lange steeksleutel, waar aan het uiteinde een gewicht van 780 kg hangt. Ter vergelijking: de Ferrari 812 Superfast, een van de snelste modellen van de Italiaanse sportwagenbouwer, blijft steken op 718 Nm.

Het grootste verschil tussen de Forze VIII en andere sportwagens zit echter niet in de prestaties, maar in hoe die prestaties tot stand komen. In de zogenaamde brandstofcel wordt waterstof uit een tank gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Deze reactie heeft twee restproducten: elektriciteit en puur water. De elektriciteit gaat naar de twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven en het water wordt verneveld in de buitenlucht.

Formule 1 kleur. De Forze VIII heeft het bodywork van een duurracer zoals je die normaal op Le Mans ziet rijden en een felroze kleurtje. Het kleurtje heeft het team te danken aan hoofdsponsor BWT, tevens sponsor van een gelijk gekleurd Formule 1 team. Of de roze racewagen even snel is als de zusterwagen in de koningsklasse van autosport zal tijdens de test blijken, schoner is ze in ieder geval.Een waterstofvoertuig is een voertuig dat gebruik maakt van waterstof als aandrijfkracht. Waterstofvoertuigen zijn onder meer op waterstof lopende ruimtevaartraketten, maar ook auto's en andere transportvoertuigen. De elektriciteitscentrales van dergelijke voertuigen zetten de chemische energie van waterstof om in mechanische energie door waterstof te verbranden in een interne verbrandingsmotor of, meer in het algemeen, door waterstof met zuurstof in een brandstofcel te laten reageren om elektrische motoren te laten draaien. Het wijdverbreide gebruik van waterstof voor het van brandstof voorzien van vervoer is een belangrijk element van een voorgestelde waterstofeconomie.

Vanaf 2016 zijn er drie modellen waterstofauto's beschikbaar voor het publiek in bepaalde markten: de Toyota Mirai, de Hyundai Nexo en de Honda Clarity. Diverse andere bedrijven werken aan de ontwikkeling van waterstofauto's. Vanaf 2014 wordt 95% van de waterstof gemaakt van aardgas. Het kan thermochemisch of pyrolytisch worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare grondstoffen, maar dat is een duur proces.

Hernieuwbare elektriciteit kan echter wel worden gebruikt om de omzetting van water in waterstof aan te drijven: Geïntegreerde wind-naar-waterstof (power-to-gas) centrales, die gebruik maken van elektrolyse van water, zijn bezig met het verkennen van technologieën die kostenefficiënt genoeg zijn, en hoeveelheden die groot genoeg zijn om te kunnen concurreren met de productie van waterstof met aardgas.

De nadelen van het gebruik van waterstof zijn de hoge koolstofemissie-intensiteit bij de productie van aardgas, de kapitaalkosten, de lage energie-inhoud per volume-eenheid bij omgevingscondities, de productie en compressie van waterstof, en de investeringen die nodig zijn voor de distributie van waterstof in tankstations.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.