Bijgewerkt: 30 april 2024

Stukje Lourdes in Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Heilige Maria parochie Amstelveen
05-04-2024

Op vrijdag 5 april 2024 kunt u bidden bij de relieken van de H. Bernadette, een Mariabeeld uit Lourdes en een stukje Grot waar Maria in 1858, verschenen is. Er is ruimte voor stilte en persoonlijk gebed, maar er zijn ook gezamenlijke vieringen in de Heilige Maria parochie in Bovenkerk Amstelveen.

Bernadette Soubirous. Wie is Bernadette? Marie-Bernarde Soubirous, ook bekend als Sint Bernadette (in religie Zuster Marie-Bernard), geboren op 7 januari 1844 in Lourdes en overleden op 16 april 1879 in Nevers, is een jong Frans meisje dat beweerde getuige te zijn geweest van 18 verschijningen van Marian (de verschijning zou zichzelf hebben gepresenteerd als de Onbevlekte Ontvangenis, waarmee het dogma werd bevestigd dat in 1854 was gedefinieerd maar waarvan Bernadette zich niet bewust was) in de grot van Massabielle tussen 11 februari en 16 juli 1858. Nadat ze non was geworden, werd ze in 1933 heilig verklaard.



Bernadette bleef zorgvuldig bij het aanduiden van het voorwerp van haar visioen, waarbij ze vooral in haar taal, het Gascon van Bigorre, de aanwijzende voornaamwoorden “aquerò” gebruikte. Ze zal niet zeggen dat ze de Maagd heeft gezien voordat ze beweerde haar te hebben horen zeggen “Que soy era Immaculada Councepciou”, dat wil zeggen: “Ik ben de Onbevlekte Conceptie” B 1. Tijdens een van haar verschijningen groef Bernadette de grond uit om water te halen. Het water uit deze bron werd al snel bekend als wonderbaarlijk en er begon sprake te zijn van genezingen. Vasthoudend aan wat ze had gezien en gehoord, ontkende Bernadette dat ze getuige was geweest van genezingen of daaraan had bijgedragen: ‘Er werd mij verteld dat er wonderen hadden plaatsgevonden, maar voor zover ik weet niet’B2, verklaarde ze in september 1858.

Foto Amstelveen
(Bron YouTube - 2024)

De relikwieën van St. Bernadette, waaronder een deel van haar rib, bevinden zich in een groot reliekschrijn, zoals te zien in Lourdes, Frankrijk en nu ook in Amstelveen

Verering van relieken. Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen.

Met de rondgang van de reliek van de H. Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats, waar mensen kracht en troost kunnen vinden. Bekijk ook de latere videostreams hier







Programma

Vrijdag 5 april 2024

7:00 uur          Kerk open – inloop – wake in stilte

8:00 uur          Lauden – Rozenkransgebed

10:30 uur        Pontificale Hoogmis met Mgr. Hendriks, Eric Fennis deken van Amsterdam en het pastoresteam.

Koor OLV van de Vredeskerk ‘Ave Maria’ gezongen door Susanne Brussee

Na de eucharistieviering is er gelegenheid tot biechtgesprek tot 17.00 uur.

12:00 uur        Engel des Heren, ‘tientje’ van de Rozenkrans gezongen door Vincent Bouwens.

Rozenkransgebed

14:00 uur        Film Lourdes in de ontmoetingsruimte

15:00 uur        Maria uurtje met intenties, zegening zieken.

Ave Maria door: Jolly Nguyen

16:30 uur        Symboliek van het water – Aanbidding

17:30 uur        Maria vesper

20:30 uur        Lichtprocessie



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.