Bijgewerkt: 24 maart 2023

Succesvol proef met luchtzuiverende dakbedekking op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
11-11-2010

De proef met luchtzuiverende dakbedekking op het kantoorgebouw Transview op Schiphol blijkt succesvol. Onderzoeksbureau TNO, dat onderzoek en metingen heeft uitgevoerd bevestigt dat de Noxite bitumen dakbedekking (leverancier Icopal) stikstof dioxide (NO2) opneemt en afbreekt en op die manier luchtzuiverend werkt. Schiphol is het eerste bedrijf in Nederland dat deze innovatieve methode toepast.

Schiphol startte in mei 2009 de proef met het dakbedekkingmateriaal op het kantoorgebouw Transview op Schiphol Centrum. Stikstofoxiden in de lucht tasten onder meer de ozonlaag aan en veroorzaken smog. De aangebrachte dakbedekking bevat een speciale vorm van titaniumdioxide. Dit mineraal gaat een verbinding aan met de NOx-stoffen in de lucht en absorbeert deze. Door blootstelling aan zonlicht worden de stoffen daarna omgezet in milieuvriendelijke zouten. Deze zijn in water oplosbaar en worden door de regen afgevoerd.

Resultaten proef

De dakbedekking is aangebracht op het lage gedeelte van Transview. Het hoge gedeelte van het kantoorgebouw heeft standaard dakbedekkingmateriaal gekregen. Door beide materialen te gebruiken is het mogelijk nauwkeurig te meten welke milieuvoordelen en resultaten worden behaald.

Op het Schipholdak van 400 m² zijn monsters van dakwater en regenwater verzameld en geanalyseerd op chemische stoffen. Het verschil in concentratie van nitraten tussen het dakwater en regenwater laat zien hoeveel NO2 door het dak is opgenomen. De resultaten uit de proeven op het Schiphol dak bevestigen de uitkomsten van de laboratoriumproeven.

Gesteld kan worden dat één m² dak met Noxite dakbedekking ettelijke duizenden m³ lucht per jaar kan zuiveren bij 40µg NOx /m³ in de lucht. Het TNO rapport laat zien dat deze theoretische waarden ook op een echt dak gehaald kunnen worden. Aan de hand van deze resultaten worden andere gebouwen op Schiphol in de toekomst op vervangingsbasis zoveel mogelijk van soortgelijke dakbedekking voorzien.

Duurzame luchthaven

Door het initiëren van innovaties zoekt Schiphol op verschillende manieren naar mogelijkheden om de lokale luchtkwaliteit op Schiphol te verbeteren. Schiphol heeft zich ten doel gesteld om in 2012 voor wat betreft haar eigen activiteiten klimaatneutraal te zijn en in 2020 voor minimaal 20% in haar eigen energiebehoefte te voorzien door duurzame energieopwekking. Voor meer informatie over Schiphol en duurzaamheid kijk op www.schiphol.nl/cr-3d

Icopal

De Icopal Groep is Europa's toonaangevende producent van hoogwaardige producten voor daken en waterdichte oplossingen. Icopal is actief in Europa en Noord-Amerika met een netwerk van landelijke verkoop teams en productielocaties. Op dit moment heeft Icopal 34 productielocaties en 91 verkoop kantoren. De Icopal Groep is gevestigd in Denemarken, heeft een jaar omzet van € 925 miljoen  en biedt werk aan circa 3.600 werknemers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.