Supergewone mensen gezocht voor pleegzorg
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
20-10-2015
Van 10-18 oktober 2015 was de Week van de Pleegzorg. Overal in het land werden activiteiten georganiseerd om nieuwe pleegouders te werven en bestaande pleegouders in het zonnetje te zetten. Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Jeugd bracht daarom vrijdag 16 oktober een bezoek aan een pleeggezin in Amstelveen.
Wethouder Jeroen Brandes: “Het is ontzettend belangrijk, dat kinderen kunnen opgroeien in een stabiele omgeving, die het kind warmte en veiligheid biedt. Als dat om wat voor reden niet bij eigen ouders, of familie kan, is het natuurlijk geweldig, dat er pleegouders zijn, die de zorg voor een kind op zich nemen. Zoals het gezin, waar ik op bezoek ben geweest.
Ik ben erg onder de indruk van wat de familie Schrama allemaal voor elkaar krijgt. Niet alleen hebben zij langdurig de zorg voor twee jonge kinderen op zich genomen, zij functioneren ook nog eens als crisisopvang. Toen ik op bezoek was, hadden ze net de dag ervoor een baby’tje opgevangen. Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor de liefde en aandacht die zij aan ‘hun’ pleegkinderen geven. Hopelijk zijn er veel meer mensen die hun voorbeeld willen volgen.”
(Foto Gemeente Amstelveen - 2015)
Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Jeugd van de gemeente Amstelveen, op bezoek bij de pleegouders, het echtpaar Schrama
De Week van de Pleegzorg vindt plaats in het kader van de campagne ’Supergewone Mensen Gezocht’, waarmee Pleegzorg Nederland in september is begonnen. Centraal hierin staat de website SuperGewoneMensenGezocht.nl. Met deze wervingscampagne hoopt de organisatie landelijk 3500 nieuwe pleegouders te vinden. Die zijn hoognodig, want sinds 2005 is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. De forse groei is niet meer met het huidige aantal pleegouders op te vangen.
In Amstelveen zijn op dit moment zo’n 60 pleeggezinnen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om crisisopvang, of een gezinshuis. Als een kind plotseling uit huis geplaatst moet worden, kan het in een crisispleeggezin worden opgevangen. In een periode van een paar dagen tot vier weken wordt gekeken wat de beste vervolgoplossing is. Als er meer tijd nodig is voor een kind, kan gekozen worden voor pleegzorg voor kortere tijd. De duur kan variëren van enkele maanden tot jaren. In een gezinshuis woont een aantal pleegkinderen bij professionele gezinshuisouders, die in dienst zijn van een jeugdhulporganisatie. Een gezinshuis lijkt in woonvorm op een gewoon pleeggezin, maar in tegenstelling tot pleegouders zijn gezinshuisouders zelf verantwoordelijk voor rapportages, een plan van aanpak, en bijvoorbeeld aanwezigheid bij evaluaties. Op http://www.spirit.nl kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden over, wat er allemaal bij komt kijken om pleeggezin te worden.