Bijgewerkt: 22 december 2024

Supermarkten voeren PIN campagne

Nieuws -> Informatief

Bron: Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
11-06-2009

Supermarkten: hoe minder contant, hoe beter!

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, maakt bekend, dat supermarkten vanwege de veiligheid het gebruik van contant geld nog verder willen terugdringen ten gunste van pinnen.

Pin Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Geleidelijk op weg naar een cashloze supermarkt


Er wordt al volop gepind en dat zal nog verder gestimuleerd worden. Uit het ConsumentenTrends 2009 dat vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat 87% van de Nederlanders het terugdringen van contant geld door het stimuleren van pin een goed initiatief vindt.

Pin only kassa’s bij alle supermarktketens

In steeds meer supermarkten komen daarnaast pin-only kassa’s: ervaringen  van supermarkten in onder andere Almere leren dat dit  de veiligheid vergroot en het aantal pinbetalingen stijgt. Alle supermarktformules hebben besloten pin-only kassa’s te gaan invoeren. Dat betekent dat de komende jaren honderden supermarkten worden voorzien van kassa’s waar de consument alleen met pin kan betalen.

De komende maanden bekijkt het CBL ook of een proef met compleet cashloze supermarkten haalbaar en wenselijk is. Medio 2010 zal het CBL branche bepalen in welk tempo de verdere verpinning wordt voortgezet. Daarbij is van belang dat voor een aantal klantgroepen die nu grotendeels contant betalen nieuwe betaaloplossingen worden ontwikkeld. Het CBL wil daarmee aan de slag in samenwerking met consumentenorganisaties en banken.

Geen technische belemmeringen voor cashloos

De door het CBL ingestelde Taskforce Cashloze Supermarktbranche concludeert dat er geen technische belemmeringen zijn om contant geld op den duur helemaal uit de winkel te bannen. Maar er moet wel een oplossing komen voor klanten met een fysieke beperking, klanten die hun uitgaven nauwkeurig onder controle willen houden, jonge kinderen en andere klantgroepen die niet direct vanaf hun rekening kunnen betalen.

Voor hen is tot nu toe contant geld het meest gebruikte betaalmiddel. De Taskforce constateert dat er in het buitenland diverse betaaloplossingen zijn die voor deze groepen uitkomst kunnen bieden. Door de overschakeling in Nederland op internationale betaalproducten zijn deze oplossingen snel in de praktijk voor handen.

Door met pincampagne

Voor de grootste groep klanten is er geen enkele belemmering om nu al volop elektronisch te betalen. Supermarkten gaan daarom door met de campagne 'Klein bedrag? Pinnen mag!' Die zorgde al voor een forse groei van het pinnen in de supermarktbranche van 13% in 2008 en een bestendiging van de groei de afgelopen maanden, maar klanten moeten nog meer doordrongen worden van de wens van supermarkten dat ze altijd en overal in de supermarkt met hun betaalpas mogen betalen. Ook voor de kleinste bedragen mogen klanten in de supermarkt pinnen. Laat biljetten en munten liever thuis, zo luidt de boodschap.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.