Superzwaar zwart gat slokt ster op
Nieuws -> TechnologieBron: NASA
27-10-2015
Artist impression video animatie van een zwart gat dat een ster versnippert. Wanneer een ster dichtbij een zwart gat komt trekken de intense getijdekrachten de ster uit elkaar. In deze gebeurtenissen, de zogenaamde 'tidal onderbrekingen,' wordt een deel van het stellaire puin met hoge snelheid naar buiten geslingerd, terwijl de rest in de richting van het zwarte gat valt.
Dit veroorzaakt een duidelijke X-ray (röntgen) straling die een paar jaar kan duren. NASA's Chandra X-ray Observatory, Swift Gamma-ray Burst Explorer en ESA / NASA's XMM-Newton verzamelden verschillende stukken van deze astronomische puzzel in een gebied genaamd ASASSN-14li, die in een optische zoektocht werd gevonden door de All-Sky Automated Survey voor supernova (ASAS-SN) in november 2014.
De gebeurtenis vond plaats in de buurt van een superzwaar zwart gat, naar schatting een paar miljoen keer de massa van de Zon in het centrum van PGC 043.234, een sterrenstelsel, dat ongeveer 290 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd ligt. Astronomen hopen om meer gebeurtenissen zoals ASASSN-14li te vinden, om door theoretische modellen te testen hoe zwarte gaten invloed hebben op hun omgeving.
Tijdens deze gebeurtenis vallen stukken van de massa materiaal van de ster in de richting van het zwarte gat. Uiteindelijk worden deze gasvormige delen samengevoegd tot een gladde, gloeiend hete schijf vol met röntgenstraling. Tijdens de vorming van de schijf wordt het centrale gebied enorm heet, dat een materiaalstroom, zogenaamde wind, opwekt om deze van de schijf weg te blazen.