Bijgewerkt: 7 december 2023

TOMADO en het museum

Nieuws -> Informatief

Bron: Museum Jan van der Togt
19-09-2011

De officiële opening van de tentoonstelling 'TOMADO en het museum' is op zondag 2 oktober om 16.00 uur in het Museum Jan van der Togt door Emile Bode, journalist

TOMADO en het museum

2 oktober t/m 13 november 2011

Het beroemde Tomado boekenrekje, wie kent het niet? Museum Jan van der Togt wijdt een tentoonstelling aan het veelkleurige ijzeren wandmeubel ter ere van het 20 jarig bestaan van het museum.

tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Het museum is gelegen in het oude Dorp van Amstelveen aan de Dorpstraat nummer 50


Bekende Nederlanders, plaatselijke kunstenaars, burgemeester en wethouders en medewerkers van het museum zijn uitgenodigd om een eigen Tomado rekje te vullen met een kunstwerk, of persoonlijke voorwerpen uit de jaren vijftig en zestig. De tentoonstelling wordt aangevuld met foto’s en verhalen die journalist Emile Bode verzamelde voor zijn artikel in de Telegraaf: ’t Tomado verhaal van uw jeugd.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan Jan van der Togt, de oprichter van het museum én de Tomado fabrieken. Metaltex, de huidige fabrikant van de rekjes, gaf voor deze gelegenheid een groot aantal boekenrekjes aan het museum cadeau.

tomado Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2011)

Tomado rekken


In de zijlijn van de Tomado tentoonstelling zijn stukken uit de glascollectie te zien, die de afgelopen twintig jaar door de Vrienden van Museum Jan van der Togt aan het museum werden geschonken. Deze bijzondere tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door De Vrienden van Museum Jan van der Togt.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen www.jvdtogt.nl  info@jvdtogt.nl (020) 641 57 54. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11:00 - 17:00 uur zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur.

Tomado?

Tomado is de naam van een voormalig bedrijf, dat in 1923 te Dordrecht werd opgericht door de gebroeders Van der Togt. Eén van hen is Jan, die het Museum Jan van der Togt in Amstelveen heeft gesticht in 1991. Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht.

Oorspronkelijk was het een klein bedrijf, dat simpele behangselhaakjes uit koperdraad vervaardigde, waarmee foto's aan het behang konden worden opgehangen. Nadat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen aan het bedrijfje de opdracht had gegeven om een metalen afdruiprek te ontwikkelen begon het te groeien en al spoedig werd een fabriek te Zwijndrecht geopend. Lees verder: De Tomado story op WikipediaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.