Bijgewerkt: 23 april 2024

Taaltip: 'Het water liep Viola in de mond'

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
17-05-2010

Is 'Het water liep Viola in de mond' een betere zin, dan 'Het water liep in Viola's mond'? Meestal wel: als bedoeld wordt dat Viola veel trek kreeg in iets lekkers, is 'Het water liep Viola in de mond' het duidelijkst.

De zin 'Het water liep in Viola's mond' kan dezelfde betekenis hebben, maar er is ook een veel letterlijker interpretatie mogelijk, bijvoorbeeld, dat iemand een emmer water over Viola's hoofd gooide en dat dát water in haar mond liep.

In 'Het water liep Viola in de mond' is de een zogenoemd bezittelijk lidwoord. Dit komt vooral voor bij figuurlijke betekenissen, of vaste verbindingen, aldus de Algemene Nederlandse Spraakkunst. Vergelijk de zin 'Joop heeft Viola de hand boven het hoofd gehouden.' Doordat het bezittelijk lidwoord de voor hand staat en het voor hoofd, begrijpen we de zin direct, als 'Joop heeft Viola in bescherming genomen'. In 'Joop heeft zijn hand boven Viola's hoofd gehouden' is die betekenis afwezig; deze zin roept een letterlijker beeld op.

In sommige regio's komt het bezittelijk lidwoord veel vaker voor, dan in het Standaardnederlands. Zo zijn zinnen als 'Joop heeft het haar in een staart' en 'Viola heeft de band lek' in Oost-Nederland heel gewoon.


Symposium Taalzaken en zakentaal

Op dinsdag 25 mei 2010 vindt aan de Vrije Universiteit Amsterdam het marketing- en taalsymposium Taalzaken en zakentaal plaats, dat georganiseerd wordt door de ANV-werkgroep De Nederlanden in de Wereld.

Het uitgangspunt van het symposium is: Nederland loopt jaarlijks voor enkele miljarden euro's bestellingen mis in Duitsland en Frankrijk door een gebrekkige talenkennis. Geldt dat ook voor de zakenrelaties met Zuidelijk Afrika?

 En hebben Afrikaanstalige ondernemers een streepje voor op de Vlaamse en Nederlandse markten? Verschillende sprekers proberen vanuit hun eigen invalshoek en praktijkervaring dit soort vragen te beantwoorden. Inschrijven voor Taalzaken en zakentaal kan tot 20 mei 2010; er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.