Bijgewerkt: 22 november 2024

Taaltip: Hoe ben je erachter gekomen?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
31-10-2017

In zinnen als 'Hoe ben je erachter gekomen?' worden er en achter aan elkaar geschreven; gekomen is een los woord. Hoe zit dat? In bijvoorbeeld achter de oplossing komen, of achter de waarheid komen is het woord achter een voorzetsel. Dat achter vormt samen met dat wat erna komt (de oplossing, de waarheid) een zinsdeel.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2017)

Er wordt vaak aan een voorzetsel vast geschreven: eraan gewend zijn, erbij zijn, ervoor kiezen. Als er nog een voorzetsel in de zin voorkomt, hoort dat vaak bij het werkwoord in de zin: we zijn eraan toegekomen, dat ze erbij aansloot, dat hij ervoor uitkwam


Een zinsdeel, dat met een voorzetsel begint, kun je meestal vervangen door het woord er met datzelfde voorzetsel erachter: ‘(Ik zit) onder de boom’ is te vervangen door ‘(Ik zit) eronder’, ‘(Hij geniet) van het weer’ door ‘(Hij geniet) ervan’, en zo ook ‘(Hoe ben je) achter de oplossing/waarheid (gekomen)?’ door ‘(Hoe ben je) erachter (gekomen)?’ Zo’n combinatie van er en een voorzetsel wordt dan aan elkaar geschreven. Een combinatie als erachter kan overigens wel worden gescheiden door woorden die ertussen staan: ‘Hoe ben je er nou eigenlijk precies achter gekomen?’ Meer uitleg en voorbeelden zijn te vinden op de website van Onze Taal.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.