Bijgewerkt: 5 maart 2024

Taaltip- alzheimer, of Alzheimer?

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
22-09-2015

In een zin als 'De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer' is Alzheimer (met hoofdletter) juist; in 'De bekendste vorm van dementie is alzheimer' is alzheimer (met kleine letter) juist.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Alois Alzheimer (1864 - 1915) was een Duits neuropatholoog en psychiater. Hij is vooral beroemd door de ziekte van Alzheimer, die naar hem genoemd is. Alzheimer deed uitgebreid onderzoek naar de pathologie van het zenuwstelsel, in het bijzonder de normale en pathologische anatomie van de hersenschors


De hoofdletter van de naam van de ontdekker en/of beschrijver van een ziekte, of syndroom blijft alleen behouden in de omschrijvingen de ziekte van ... en het syndroom van ... Het is dus bijvoorbeeld ook de ziekte van Parkinson en het syndroom van Down. In andere gevallen vervalt de hoofdletter: parkinsonpatiënt, pfeiffer hebben, alzheimerachtige klachten, downsyndroom, enz. Meer voorbeelden vindt u op de website van Onze Taal.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.