Bijgewerkt: 27 februari 2024

Taaltip: de g/Goede w/Week

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost / Amstelveenweb
04-04-2012

We bevinden ons nu midden in de week voor Pasen: de Goede Week (ook wel: de Heilige Week, of de Stille Week). Dit begrip wordt met hoofdletters geschreven, hoewel die eigenlijk alleen voor feesten en niet voor periodes gereserveerd zijn (carnaval en ramadan krijgen bijvoorbeeld een kleine letter).

Maar in dit geval maken de hoofdletters het verschil met zomaar een week goed duidelijk. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen krijgen ook hoofdletters. Het Witte Boekje schrijft daarnaast nog Paasfeest, Eerste/Tweede Paasdag, Paaszondag en Paasmaandag met een hoofdletter; het Groene Boekje en Van Dale doen dat niet.

paashaas Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Een ongewone scène: een paashaas met een bloemetje in het gras


Paashaas?

De Paashaas is een personage, afgebeeld als een konijn met paaseieren en ze wordt soms afgebeeld met de kleren aan. In de legende, brengt het schepsel manden gevuld met gekleurde eieren, snoep en soms ook speelgoed naar de huizen van de kinderen en als zodanig toont gelijkenissen met de Kerstman, zoals ze allebei geschenken brengen aan kinderen op de avond voor hun vakantie.

Het werd het eerst genoemd in Georg Franck von Frankenau's 'De ovis paschalibus ' (Over Paaseieren) die verwijst naar een Elzas traditie .

Paaseieren?

De oudste traditie is het gebruik van gekleurd, of geschilderd kippeneieren, maar een moderne gewoonte is door het gebruik van chocolade-eieren, of plastic eieren  gevuld met snoep. Deze eieren kunnen worden verborgen voor kinderen om ze te vinden op de ochtend van Pasen. Vaak wordt verteld, dat ze waren achtergelaten door de paashaas.

Eieren in het christendom

Er is sprake van paaseieren in de christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren werden gebruikt om ze te versieren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.