Bijgewerkt: 15 juni 2024

Taaltip: een vreemd(e) persoon en Toep

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
16-02-2016

Je kunt van iemand zeggen, dat hij een vreemde persoon is, maar je kunt hem ook een vreemd persoon noemen. Persoon wordt gecombineerd met het lidwoord de, net als bijvoorbeeld de vrouw en de toestand. Vóór de-woorden wordt het bijvoeglijk naamwoord meestal verbogen: het is een vreemde vrouw en een vreemde toestand, mét buigings-e. In een vreemd(e) persoon kan de buigings-e echter ook prima wegblijven. Dat gebeurt vaker bij persoonsaanduidingen: bij een goed(e) man hebben we bijvoorbeeld ook de keuze.

Is er misschien een betekenisverschil tussen een vreemde persoon en een vreemd persoon? Helaas, dat is niet, of nauwelijks het geval. Voor sommige mensen is een vreemd persoon subjectiever: het vreemd-zijn wordt daarin als een iets opvallender eigenschap gepresenteerd dan in een vreemde persoon. Maar dat voelt lang niet iedereen zo aan.

Op-en-Top Nederlands

TOEP. Er zijn in onze taal veel Engelse leenwoorden, waarvoor Nederlandse vervangers bestaan. Het project Op-en-Top Nederlands verzamelt zulke vervangwoorden. De initiatiefnemers doen dat in een boek en in een app, of zoals zij het noemen: een toep. Daarin staan nu ongeveer 15.000 Nederlandse vervangers van zo'n 7000 Engelse leenwoorden. In de toep is het niet alleen mogelijk vervangers te zoeken, maar ook om ze toe te voegen. Voor de fans/bewonderaars is er ook nog een Facebookgroep Anglomanie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.