Bijgewerkt: 24 januari 2025

Taaltip voor Wordfeud

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
21-11-2011

'Mijn zus Wordfeud(d)e / wordfeud(d)e gisteren aan één stuk door.' 'Mijn zus wordfeudde gisteren aan één stuk door' is juist. Het werkwoord wordfeuden ('Wordfeud spelen') wordt regelmatig vervoegd: 'ik wordfeud, jij/hij wordfeudt, wordfeudde, gewordfeud'. Vergelijkbaar is de vervoeging van bijvoorbeeld voeden: 'ik voed, jij/hij voedt, voedde, gevoed'.

Er komt geen hoofdletter in wordfeuden; een werkwoord krijgt nooit een hoofdletter, ook niet als het van een eigennaam is afgeleid. Werkwoorden als facebooken, linkedinnen en chinezen worden dus allemaal met een kleine letter geschreven. De vervoeging van wordfeuden is ook opgenomen in de uitvoerige lijst met Engelse werkwoorden op de website van Onze Taal.

Wordfeud  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Screenshot van het spelletje Wordfeud op een smartphone


Wordfeud?

Wordfeud is de online variant van het welbekende bordspel Scrabble. Het spel is gratis als app te downloaden voor iPhone- en Android-smartphones. In de gratis versie wordt het spel onderbroken door korte reclame-momenten. Zonder reclame kost de app € 2,39.

Scrabble?

Scrabble is een woordspel, waarbij twee tot vier spelers punten scoren door de vorming van woorden uit afzonderlijke lettertegels op een spelbord gemarkeerd met een 15-bij-15 blokjes. De woorden worden gevormd zoals een kruiswoordraadsel en de woorden moeten in een standaard woordenboek staan.

Dus met Wordfeud kunt u eigenlijk online Scrabble spelen met uw vrienden, of tegen totaal onbekende personen, die online zijn op dat moment. De taal van het spel kunt u bij het begin instellen in Nederlands, Engels, Frans, Noors, Spaans en nog vele andere talen. Feud betekent in het Nederlands: vete.


Extra: het nieuwe Witte Boekje

Deze week verschijnt een herziene editie van het Witte Boekje, de spellinggids van het Genootschap Onze Taal i.s.m. de taalauteur Wim Daniëls en taaluitgeverij Prisma. De woordenlijst is met ruim tien procent gegroeid en de bijbehorende spellingregels worden duidelijker uitgelegd. De editie 2012 bevat tweeduizend toevoegingen, waaronder nieuwe woorden, zoals EHEC-bacterie, facebooken, gedoogakkoord en subprimelening en actuele namen, zoals PowNed, Helle Thorning-Schmidt en Zuid-Soedan.

Het Witte Boekje verscheen oorspronkelijk als een alternatief voor de officiële spelling (het Groene Boekje). Het wordt onder meer door de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en diverse weekbladen en omroepen naar grote tevredenheid gebruikt. Waar de witte spelling verschilt van de officiële, vermeldt de woordenlijst altijd beide vormen. U kunt als Taalpost-lezer het Witte Boekje bestellen via de website van Onze Taal.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.