Bijgewerkt: 20 juni 2024

Tablet helpt dementerende ouderen tijdens de corona quarantaine

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-04-2020

Door de coronacrisis worden kwetsbare mensen en ouderen extra getroffen. Het risico op isolement is voor hen extra groot. Zij moeten contact vermijden en activiteiten zoals de dagbesteding vallen weg. Speciaal voor hen is een tablet ontwikkeld die contact maken eenvoudiger maakt en bovendien een vorm van dagbesteding biedt. Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg gaf op 23 april 2020 20 tablets in bruikleen uit aan de mensen die deelnemen aan de proef die in Amstelveen loopt op het gebied van dementie in het verpleeghuis Klaasje Zevenster van de Stichting Brentano.

'Met deze tablets kunnen mensen makkelijk contact opnemen met iemand uit hun (zorg)netwerk,” vertelt wethouder Van Ballegooijen. 'Ze zijn super eenvoudig in gebruik en worden in Den Bosch en Amsterdam al met succes ingezet. Het gebruiken van de tablet draagt bij aan de sociale contacten van mensen met dementie en dat is natuurlijk erg belangrijk. Ook bevat de tablet een vorm van digitale dagbesteding zoals activiteiten, spelletjes doen, zingeving en een 24-uurs kanaal. De tablet kan daardoor ook mantelzorgers wat meer ruimte geven.''Contact met anderen is ontzettend belangrijk. Mensen met dementie genieten ontzettend van een arm om hen heen, een aai of een knuffel. Juist d?t missen ze nu. Deze tablets kunnen hen een beetje helpen om toch dichtbij familie te blijven.' vult Lies Zuidema voorzitter van de Ketenzorg Dementie Amstelland aan.

De tablet is ontwikkeld door Tao of Care, deze organisatie is de drijvende kracht achter de Social Trial ‘Sociale Benadering dementie’ die in Amstelveen loopt. In die proef, waarbij lokale zorgaanbieders, zorgverzekeraars het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gemeente zijn betrokken, worden inwoners met dementie en hun naasten ondersteund volgens de Sociale Benadering Dementie. Op de tablet staan programma’s die veel beelden bevatten en daardoor goed te bedienen zijn door mensen met dementie. De tablets zijn uiteraard geen vervanging van reguliere zorg, maar bieden in deze tijden van social distancing een extra contact mogelijkheid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.