Bijgewerkt: 15 juni 2024

Taken brandweer van gemeenten naar veiligheidsregio's

Nieuws -> Brandweer

Bron: Rijksoverheid
25-09-2012

De Eerste Kamer heeft op 25 september 2012 ingestemd met de wet, waarbij alle brandweergerelateerde taken naar het regionale niveau van de veiligheidsregio worden getild. Per 1 januari 2014 dient de brandweer in alle veiligheidsregio’s te zijn geregionaliseerd. Hiermee komt een einde aan de gemeentelijke brandweer.

Brandweer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

De brandweerkazerne van Amstelveen aan de Oranjebaan


Daarnaast komt er door de aangenomen wet er één organisatie die de krachten bundelt op het terrein van de fysieke veiligheid in Nederland. De taken die nu door het Nederlands instituut fysieke veiligheid (Nifv), het Nederlands Bureau brandweerexamens (Nbbe), de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding (LFR) en de LMD-Brandweer worden gedaan, gaan op in een nieuwe organisatie: het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Het Instituut en zal worden bestuurd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Zo zal het IFV zich onder andere richten op het ontwikkelen van lesstof, oefenstof en leerstof voor de officiersopleidingen, het geven van certificaten voor brandweeropleidingen en delen van informatie en expertise. Ook zal het IFV zich bezig houden met het verwerven en beheren van materieel, uitrusting en telecommunicatievoorzieningen. Het IFV zal op 1 januari 2013 van start gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.