Bijgewerkt: 3 juli 2022

Te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
27-03-2013

Eigenaren kunnen naar verwachting nog voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren, doordat de huurprijs wordt vrijgegeven. Ook mogen leegstaande woningen onder voorwaarden meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) om de Leegstandwet daarvoor te verruimen.

Blok Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Stef Blok, (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst


Minister Blok: 'Deze verruiming biedt huiseigenaren met te koop staande woningen meer lucht. Ook wordt langere tijdelijke verhuur van leegstaande kantoren en van sloop- of renovatiewoningen mogelijk. Dat geeft een impuls aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte.'

De maximale vergunningsduur voor tijdelijk verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van 5 naar 10 jaar. Ook vervalt de maximale huurprijs van te koop staande leegstaande woningen. De huurprijs wordt voortaan door de eigenaar-verhuurder en tijdelijk huurder bepaald.

Ook gaat de maximumduur voor tijdelijke verhuur van sloop en renovatiewoningen van vijf naar zeven jaar. In de huidige markt blijken de sloop - en renovatieplannen voor huurwoningen vaak meer tijd te vergen dan oorspronkelijk gepland. Verhuurders hoeven nu niet tussentijds de woningen alsnog leeg te laten staan.

Het vereiste van een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur blijft bestaan. De vergunningverlening garandeert aan de eigenaar/verhuurder dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken. Bovendien geldt de normale huurbescherming niet. Bij te koop staande leegstaande woningen bieden de toets vooraf door de gemeente en het vergunningstelsel ook voor de hypotheekbank de zekerheid dat de woning direct leeg kan worden verkocht.

Het wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer voor behandeling. Minister Blok heeft verzocht om het voorstel nog voor de zomer te behandelen. Naar verwachting treedt de verruiming dan per 1 juli 2013 in werking.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.