Bijgewerkt: 26 november 2022

Te veel hitte is niet prettig

Nieuws -> Weer

Bron: GGD-Amsterdam/KNMI
17-07-2022

Wat kunnen we genieten van het zonnetje en de zomerse temperaturen! Toch is te veel hitte niet prettig. Vooral kwetsbare groepen als ouderen, mensen met overgewicht en chronisch zieken kunnen gezondheidsklachten krijgen. Pas op hete dagen daarom goed op uzelf en op de mensen om u heen- adviseert GGD-Amsterdam.

Gedraag u naar het weer. Is het lang achter elkaar warm? Pas dan uw gedrag en uw omgeving daarop aan. Zorg dat je voldoende (water) drinkt, zoek de schaduw op en vermijd inspanning midden op de dag.

Houd het huis koel. Laat warmte niet binnenkomen en houd deuren en ramen dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Sluit ook de gordijnen en zonneschermen. Meestal is de temperatuur laat op de avond of vroeg in de ochtend wat koeler. Zet dan de ramen en deuren open zodat de koele, frisse lucht je huis binnenstroomt.

Hittetips. Hebt u last van de hitte? Volg zo goed mogelijk deze hittetips op. Vraag mensen om u heen ook om hulp als dat nodig is of bel uw huisarts.

Hitteklachten. De meeste klachten die door hitte veroorzaakt worden, zijn onschuldig, maar wel vervelend. Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn. Soms zijn de klachten ernstiger. Wie een te hoge lichaamstemperatuur en hartslag heeft, kan een hitteberoerte hebben. Herken klachten door hitte en weet wat u moet doen.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2022)

De weerkaart van het KNMI op 17 juli 2022 15.32 uur


Sommige mensen zijn kwetsbaarder. Door de aanhoudende hitte lopen sommige mensen meer gezondheidsrisico dan anderen. Pas daarom goed op uzelf en op een ander. Groepen die sneller klachten krijgen zijn:

-Ouderen

-Jonge kinderen

-Mensen met overgewicht

-Chronisch zieken

-Daklozen

-Gebruikers van specifieke geneesmiddelen, alcohol of drugs

-Mensen die in sociaal isolement verkeren

-Mensen die buiten actief zijn, bijvoorbeeld voor zwaar fysiek werk, sport of buitenspelen

-Bezoekers van een festival of ander evenement.

Stadshitte nog warmer. De temperatuur in de stad kan tijdens een hitteperiode nog warmer zijn dan daarbuiten. De stad houdt namelijk warmte vast. Soms is het tot 8 graden warmer dan op het platteland. Ook in de stad zelf verschillen de temperaturen. Bij water of bij groen is het veel koeler dan tussen de gebouwen. Ga dus lekker naar het park en neem een flesje water mee!

Verwachtingen van het KNMI voor 17 en 18 juli 2022: Zonnig en droog. Morgen zeer warm

Waarschuwingen. Er zijn nu geen waarschuwingen van kracht. Vanaf morgenochtend is code geel vanwege hitte van kracht. Vanmiddag is het zonnig. Later in de middag neemt in het noorden de bewolking toe. De middagtemperaturen lopen uiteen van 22°C op de Wadden tot lokaal 27°C in het zuiden. Er is weinig wind, langs de noordwestkust staat een matige zuidenwind. Vanavond is er weinig bewolking en staat er weinig wind. Het blijft droog.

Komende nacht is het droog. De minima liggen rond 14°C. Er is weinig wind, langs de noordwestkust staat een matige zuidenwind. Morgenochtend is het zonnig. Er is weinig wind, langs de noordkust staat een matige zuidenwind. Morgenmiddag is het zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 27°C op de Wadden tot lokaal 35°C in het zuiden.

Morgenavond is er weinig bewolking. Het blijft nog lang warm met in het midden en zuiden temperaturen boven 25°C. Er staat weinig wind.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.