Bijgewerkt: 8 februari 2023

Tentoonstelling 'David en Goliat' in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
14-10-2015

Wie bekend is met kinderbijbels, kent ongetwijfeld de tekeningen van Kees de Kort. In de Kruiskerk Amstelveen,  Van der Veerelaan 30a, hangen de schilderijen van de Bergense kunstenaar die wereldwijd heel veel kinderen en volwassenen aanspreken. Er zijn inmiddels in meer dan 65 landen meer dan 35 miljoen boeken met werk van De Kort verkocht. In de herfstvakantie is de tentoonstelling is te bekijken op woensdag 21, donderdag 22 en zaterdag 24 oktober 2015 van 14.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Foto Amstelveen
(Bron Kees de Kort - 2015)

Het schilderij van Kees de Kort met de titel 'David en Goliat'


50 jaar geleden werd Kees de Kort door het Nederlands Bijbelgenootschap uitgekozen om Bijbelverhalen te illustreren voor verstandelijk gehandicapten. De Kort verdiepte zich in de manier waarop verstandelijk gehandicapten en jongen kinderen kijken, en gebruikte dat voor zijn schilderijen. Het ‘platte vlak’ speelt een grote rol, net als primaire kleuren. Ook besteedt De Kort veel aandacht aan emoties – in de gezichten en in de houding van de verhaalfiguren. Je ziet dat alles goed terug in de serie over David, die in de Kruiskerk Amstelveen nog tot en met 24 oktober 2015 te bekijken is.

In de Kruiskerk hangen schilderijen van Kees de Kort die hij gemaakt heeft bij het verhaal van David en Goliat en houtskooltekeningen bij uitspraken van Jezus. De Kort weet het hier en nu en het ‘vreemde’ van de Bijbel te combineren. Bijbelverhalen spelen zich af in een andere tijd en cultuur. De Kort is zich daarvan zeer bewust. Op zijn schilderijen maken de huizen, de kleding en de omgeving allemaal duidelijk dat je je in een andere tijd en cultuur bevindt. Toch zijn ze niet helemaal historiserend, en natuurgetrouw. Ze nodigen juist uit om in het hier en nu in het verhaal te kruipen. Het ‘platte vlak’ en de primaire kleuren helpen daarbij.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.