Bijgewerkt: 5 juni 2023

Tentoonstelling Doc.Werk bij het Noord-Hollands Archief is geopend

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie NH
30-10-2022

Gedeputeerde Rosan Kocken opende op vrijdag 28 oktober 2022 de tentoonstelling Doc.Werk bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem. De tentoonstelling belicht 3 decennia documentaire foto-opdrachten in Noord-Holland van gerenommeerde fotografen en is tot met 18 november te zien.

Overzichtstentoonstelling. Sinds 1991 leggen fotografen op hun manier een specifiek onderwerp in de provincie vast voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland. Dit gaat van veranderende landschappen tot de mens en van industrie tot natuur. Deze omvangrijke en levende documentair-historische collectie is uniek. Fotografen zoals Hellen van Meene, Venus Veldhoen, Ahmet Polat, Paul Paris en Heleen Peeters verrijkten de collectie met hun beelden. Voor de opdracht van 2022 legt de Haarlemse fotograaf Martijn van de Griendt ontmoetingen in Noord-Holland vast. 

Foto Amstelveen
(Bron Provincie NH - 2022)

Rosan Kocken (GroenLinks) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport, Cultuur en erfgoed

Nu worden al deze fotoseries die voor de collectie zijn ontstaan voor het eerst gezamenlijk in een overzichtstentoonstelling getoond. De bezoeker ziet hierdoor de continuïteit en de veranderingen in de provincie door de jaren heen en de recente ontwikkelingen die op die manier voor latere generaties worden bewaard. Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie voor onder meer Cultuur en Erfgoed opende de tentoonstelling in de Janskerk feestelijk in bijzijn van een aantal fotografen. Naast de fysieke tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is online ook een webexpositie beschikbaar die alle foto-opdrachten in beeld brengt.

Foto Amstelveen
(Bron Noord-Hollands Archief - 2022)

De beelden van de openingspagina van de website van het Noord-Hollands Archief met 250.729 resultaten

Provinciale Atlas Noord-Holland. Tot vandaag de dag schrijft het Noord-Hollands Archief samen met de provincie Noord-Holland de documentaire foto-opdrachten met een specifiek onderwerp uit. De fotoseries maken onderdeel uit van de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, die het Noord-Hollands Archief voor de provincie Noord-Holland beheert. Deze collectie omvat meer dan 82.000 objecten, zoals tekeningen, topografische kaarten en ansichtkaarten, prenten, technische tekeningen en foto’s. Samen visualiseren zij de geschiedenis van de provincie Noord-Holland.  

Meer informatie. De tentoonstelling in de Janskerk (Jansstraat 40, Haarlem) is tot en met 18 november 2022 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te zien (maandag 31 oktober gesloten) en tijdens de Kunstlijn op zaterdag 5 en zondag 6 november 2022 van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. De webexpositie is beschikbaar via de website van het Noord-Hollands Archief. Op de website is ook een overzicht van de opdrachten te vinden en de meeste beelden uit de foto-opdrachten zijn te bekijken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.