Bijgewerkt: 26 maart 2023

Terrasappartementen van Luttickduin met automatische deuropeners

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
18-03-2016

De gemeente Amstelveen investeerde ruim 10.000 euro in een collectieve woonvoorziening voor de terrasappartementen aan Luttickduin in Westwijk. De Vereniging van Eigenaren(VvE) kon hierdoor begin 2016 automatische deuropeners laten aanbrengen, waardoor bewoners met bijvoorbeeld weinig fysieke kracht, of gebruikmakend van een rollator, of rolstoel, langer thuis kunnen blijven wonen. Het werk werd door Meyra Wooncare uitgevoerd en de bewoners kregen ook een onderhoudscontract. Meyra is al 50 jaar specialist in het verbeteren van de zelfredzaamheid van mensen. Het is hun doel, dat de klanten zich zo veel en zo lang mogelijk kunnen redden in de omgeving, waarin zij zich prettig voelen.

En dat is ook de bedoeling met het plaatsen van de automatische deuropeners in Luttickduin. Op het plafond is een bewegingssensor gemonteerd voor de deur en als iemand bijvoorbeeld de lift uitstapt, gaat de toegangsdeur van de gang naar de woningen automatisch open. De bewoners kunnen nu zonder moeite, of hulp van anderen, de deur passeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De automatische deuropener met de bewegingssensor


Tijdens een korte bijeenkomst in één van de terrasappartementen, ontmoette donderdagmiddag 17 maart 2016, Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg en Gezondheid en Eelco Tolsma, adviseur van het uitvoeringsbeleid Sociale Zaken (WMO) bij gemeente Amstelveen, enkele leden van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren. Op hun weg daar naar toe konden ze gelijk de automatische opening van de deur controleren. Er zijn 20 elektrische deuropeners aangebracht om het gehele complex goed toegankelijk te maken. De VvE had zelf al drie offertes opgevraagd en de bedragen varieerden rond de € 40.000. Wethouder Raat: 'Wij hebben als gemeente 25% bijgedragen, dus ruim € 10.000.


Bekijk de video over het succes van de automatische deuren


De heer Wim Blaas voorzitter van de VvE en de leden waren hier natuurlijk zeer tevreden mee en vandaar deze middagbijeenkomst om nog eens de medewerking van de gemeente extra te bedanken. Een echtpaar uit Luttickduin ontving de wethouder, vertegenwoordigers van de gemeente en de redactie van Amstelveenweb.com allerhartelijkst. Nadat iedereen een plekje had gevonden in de ruime woning, liep mevrouw druk heen en weer van de keuken naar de woonkamer om iedereen van een kopje thee, of frisje te voorzien. Daarna nam wethouder Raat het woord en vatte nog eens samen, hoe het allemaal was verlopen. Dit kunt u horen en zien op de video. Namens de VvE kreeg Eelco Tolsma als dank voor de inzet, ook voor zijn collega, een fles wijn. Officieel is het aannemen van presenten niet toegestaan, maar dit cadeau werd door de wethouder oogluikend toegestaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Eelco Tolsma, adviseur van het uitvoeringsbeleid van WMO Sociale Zaken bij gemeente Amstelveen


Het College B & W van Amstelveen heeft in totaal 50.000 euro beschikbaar gesteld voor uitvoering van dergelijke projecten. Wethouder Raat hoopt dan ook dat bewoners van andere wooncomplexen door goedkeuring van deze eerste aanvraag, gemotiveerd raken om ook een collectieve aanvraag in te dienen, waarbij de gemeente een kwart van de kosten op haar rekening zal nemen na goedkeuring.

In de motie ‘right to challenge’ heeft de gemeenteraad van Amstelveen het college opgeroepen om met voorstellen te komen, initiatieven van inwoners mogelijk te maken. Deze collectieve aanvraag Wmo is hier een mooi voorbeeld van.


Bekijk de zeer korte vlog van Herbert Raat


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg en Gezondheid feliciteert de heer Wim Blaas voorzitter van de VvE Luttickduin, met de automatische deuropenersAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.