Bijgewerkt: 2 april 2023

Teveel stikstofdioxide in Amstelveense lucht

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / VNG
25-08-2005

In de lucht boven Amstelveen waren in 2004 te hoge concentraties stikstofdioxide en fijn stof aanwezig. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van gemeente Amstelveen aan de provincie Noord-Holland.

Op in totaal negen 'gevoelige' locaties bleek vorig jaar de concentratie stikstofdioxide (NO²) de wettelijke grenswaarde van 40 µg/m³ te overschrijden. Ook de fijnstofgehaltes waren in veel gevallen te hoog. Boven de Noorddammerlaan bleek de kwaliteit van lucht het slechtst: niet alleen werd hier het hoogste jaargemiddelde stikstofdioxide gemeten, ook de grootste concentratie fijnstof bleek hier aanwezig. Ook de Groenelaan, Keizer Karelweg en de Van der Hooplaan scoorden relatief slecht.

Op de Beneluxbaan (twee meetpunten), de Sportlaan, de Amsterdamseweg en de Legmeerdijk Noord werden de grenswaarden ook overschreden, maar in mindere mate. De Westwijkse Hammarskjöldsingel bleef met 34 µg/m³ het verst onder de vastgestelde grenswaarden. Ook de luchtkwaliteit rond rijksweg A9 was matig te noemen. Twee meetpunten brachten een score van respectievelijk 47 en 49 µg/m³ aan het licht. De door de provincie ingestelde 'plandrempel' van 52 µg/m³ werd nergens in de gemeente overschreden.

Het document (pdf) van VROM ( Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de regeling van de wijze van meten en berekenen van de luchtkwaliteit. kunt u hier downloaden: Meetregeling luchtkwaliteit 2005
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.