Bijgewerkt: 15 april 2024

Theatrale lezing op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
03-12-2012

Van de Tachtigers naar het Feest der Poëzie een theatrale collage voor alle zintuigen

Jacques Perk, Willem Kloos, Herman Gorter, Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden – de Tachtigers, de generatie dichters die rond 1880 het aangezicht van de Nederlandse literatuur geheel veranderde.

Wie waren ze? Wat dreef ze? Wat schreven ze? En ook: wat dachten ze van elkaars werk, hoe werden hun boeken gedrukt, wat aten en dronken ze, en hoe klonken ze? En hoe zet het Feest der Poëzie hun ideeën voort?

poezie Amstelveen
(Bron Wester-Amstel - 2012)

De flyer van de Tachtigers naar het Feest der Poëzie


Simon Mulder, dichter en voordrachtskunstenaar, geeft in een theatrale lezing met zelden vertoond video- en audiomateriaal, poëzievoordracht en een unieke likeur een antwoord op deze vragen. Met Stichting Feest der Poëzie organiseert hij poëzie- en muziekavonden, geeft hij het handgemaakte poëzieperiodiek Avantgaerde uit en bevordert hij de klassieke voordrachtskunst en vormvaste dichtkunst; in enkele opzichten is hij net als veel Tachtigers indertijd op zoek naar een totaalkunst.

Susanne Winkler, sopraan, en Daan van de Velde, pianist, brengen tijdens het programma prachtige, maar nauwelijks meer uitgevoerde liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigzins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet. In het kader van het Diepenbrockjaar 2012 zal ook het prachtige lied ‘Ik ben in eenzaamheid niet meer alleen’ van deze componist op een tekst van Lodewijk van Deyssel worden gebracht.

Het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 loopt ook ten einde; in de traditie van de muzikale en literaire salons die in de 18e en 19e eeuw vaak op de buitenplaatsen werden gehouden, komt ‘Van de Tachtigers naar het Feest der Poëzie’ nu naar de prachtige buitenplaats Wester-Amstel nabij Amstelveen. Tijdens deze voorstelling maakt u zo op allerlei manieren kennis met de Tachtigers en de weerslag van hun idealen in het nu!

Locatie datum, tijd: Buitenplaats Wester-Amstel zondag 9 december 2012. Aanvang: 14:00 uur. Entree: 8,50 euro. Amsteldijk Noord 55, Amstelveen. Reserveren: literair@wester-amstel.nl  o.v.v. naam en aantal plaatsen. Meer informatie over Stichting Feest der Poëzie en de Salon der Verzen: www.feestderpoëzie.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.