Bijgewerkt: 1 februari 2023

Thema-avond 'Nederland en de slavernij' bij Boekhandel Blankevoort

Nieuws -> Informatief

Bron: Boekhandel Blankevoort
04-04-2019

Op donderdag 18 april 2019 organiseert Boekhandel Blankevoort een thema-avond over 'Nederland en de slavernij'. Te gast zijn twee deskundigen: emeritus hoogleraar Pieter C. Emmer en historicus Roelof van Gelder. Beiden publiceerden recentelijk een boek over het onderwerp. Emmer 'Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel' en Van Gelder 'Dichter in de jungle: John Gabriel Stedman, 1744-1797'.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Kapitein John Gabriel Stedman staat naast een opgepakte slaaf na de verovering van Gado Saby, een dorp van Maroon in Suriname op een gravure. Mr. Stedman (1744 - 1797) was een Brits-Nederlandse koloniale soldaat, die 'The Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam' (Het verhaal van een vijfjarige expeditie tegen de opstandige Surinaamse negers) in 1796 schreef. Dit verhaal gaat over zijn jaren in Suriname als soldaat in het Nederlandse leger dat werd ingezet om lokale troepen bij te staan in de strijd tegen groepen ontsnapte slaven


 Het boek van Emmer geeft een breed overzicht over de betrokkenheid van Nederlandse reders en kapiteins bij de slavenhandel tussen Afrika en de Nieuwe Wereld in de periode 1600-1800. De hoofdpersoon in het boek van Van Gelder is de Schotse militair in Nederlandse dienst John Stedman. Hij vertrekt in 1773 naar Suriname in een legereenheid die wordt uitgezonden om de weggelopen slaven in de Surinaamse jungle te bestrijden. Stedmans beschrijvingen van de slavernij zijn een unieke bron van het leven van de Surinaamse slaven.

 P(iet).C. Emmer (1944) studeerde geschiedenis te Leiden. Hij was werkzaam aan de Universiteit van Leiden als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie. Visiting Fellow aan Churchill College, Cambridge (UK), en het Wissenschaftskolleg te Berlijn. Gasthoogleraar aan de Universiteiten van Texas, Hamburg en Bretagne-Sud. Roelof van Gelder (1948) studeerde geschiedenis te Amsterdam, waar hij promoveerde op Het Oost-Indisch avontuur: Duitsers in dienst van de VOC. Van 1978 tot 2009 was hij medewerker en later redacteur van de kunst- en van de boekenbijlage van NRC Handelsblad.

 De avond is geïnitieerd door Stan Meuwese en zal worden geleid door Bert Bakels, beiden betrokken bij de Denkersclub van Stadsdorp Elsrijk. Bakels studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Aanvang: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Entree: € 5.- Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of  020-6455694. Heel graag verwelkomen we u op 18 april. Met vriendelijke groet, Chelin, Diana & Rob. Adres: Boekhandel Blankevoort Rembrandtweg 649, 1181 GV AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.