Bijgewerkt: 25 april 2024

Themanummer van Amstel Mare met 75 jaar bevrijding

Nieuws ->

Bron: Vereniging Historisch Amstelveen
19-04-2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. De Vereniging Historisch Amstelveen heeft ter gelegenheid hiervan een themanummer van het blad Amstel Mare geheel gewijd aan de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de bevrijding in Amstelveen.  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De omslag van het tijdschrift Amstel Mare van de Vereniging Historisch Amstelveen jaargang 31 - nummer 116 - april 2020. In Amstel Mare worden allerlei kortere artikelen over de geschiedenis van Amstelveen gepubliceerd, het blad bestaat sinds 1990 en verschijnt vier keer per jaar


De gebeurtenissen tijdens Duitse bezetting en de bevrijding zijn op een rij gezet en aangevuld met nieuwe informatie en niet eerder gepubliceerde foto's. Deze extra dikke uitgave omvat 64 bladzijden en is helemaal in kleur uitgevoerd. Leden van de Vereniging Historisch Amstelveen ontvangen het blad gratis en voor niet-leden is het te koop voor € 8,50 exclusief eventuele verzendkosten. Voor leden die een extra nummer willen is de prijs € 7,50. Het nummer is te koop bij de VHA (verhistoraveen@hetnet.nl of telefoonnummer 020-6416824).

Ons verenigingscentrum aan Orion 19A in Amstelveen is weliswaar momenteel gesloten vanwege het coronavirus maar wij kunnen ervoor zorgen dat u de uitgave in uw bezit krijgt. Daarnaast is het blad te koop in de boekhandel (Libris Venstra in het Stadshart en Boehandel Blankevoort aan de Rembrandtweg). Prijs in de boekhandel is € 8,50.

Deze uitgave van Amstel Mare behandelt de belangrijkste gebeurtenissen tijden de bezetting in Amstelveen, hoe Amstelveners de bevrijding vierden en hoe ze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Maar bovenal gaat deze publicatie over mensen die geconfronteerd werden met bijzondere omstandigheden, waarin zij hun dagelijks leven zo goed en zo kwaad als dat ging probeer den voort te zetten.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2007)

Leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten afdeling Nieuwer-Amstel in 1945. De BS vormden een op 5 september 1944 officieel opgezette bundeling van de tot dan toe weinig samenwerkende eigenlijke verzetsgroepen in Nederland. De Binnenlandse Strijdkrachten kwam dan ook voort uit de drie belangrijkste verzetsgroepen: de Ordedienst (OD), de Landelijke Knokploegen (LKP) en de Raad van Verzet (RVV). Omdat er een tekort was aan voormalig verzetsstrijders, konden zich na de oorlog echter ook vele andere (jonge)mannen aansluiten bij de BS


In 1989 verscheen de eerste editie van het boek 'Jaren van Verduistering' van de hand van Tini Visser over de bezetting (en de bevrijding) van Nieuwer-Amstel (Amstelveen). In de verantwoording voor haar boek schreef zij dat zij nog we jaren door had kunnen gaan met haar onderzoek en dat er na verschijning we weer nieuwe informatie boven water zou komen.

Inmiddels is er ruim 30 jaar verstreken en kunnen wij zeggen dat er inderdaad nieuwe informatie is. Naast de artikelen die in de loop der jaren al zijn verschenen in Amstel Mare, als aanvulling op 'Jaren van Verduistering,' hebben we voor dit themanummer kunnen putten uit nieuwe bronnen en uit interviews met personen die de oorlog nog hebben meegemaakt.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.