Bijgewerkt: 25 juni 2024

Theo Roos van Checkitin! in de studio

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
14-09-2012

Docent Theo Roos vertelt over de formidabele start van het nieuwe schooljaar op het Amstelveen College. Op vrijdag 7 september 2012 was de bekendste leerkracht van Japan op het Amstelveen College te gast. Overdag in de klas en ’s avonds bij 250 volwassenen, waaronder docenten, schoolleiders, therapeuten en anderen die zich met onderwijs, zorg en welzijn bezig houden.

Ruim 4.000 Nederlandse docenten ontmoetten meester Toshiro Kanamori op zijn schoolreis door het land. In de bekroonde documentaire ‘Children full of Life’ die op You Tube te zien is, wordt zijn onderwijsvisie getoond. Hij wil, dat kinderen voor zichzelf kunnen denken en goed voor zich zelf en anderen zijn. Heel bijzonder, hoe hij de kinderen zelfreflectie en verantwoordelijkheid leert.

roos Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Interviewer Conchita Willems met Theo Roos in gesprek


Het is erg knap, dat Kanamori een sfeer creëert, waarin de kinderen kwetsbaar durven zijn. Het is heel mooi, hoe hij met hun emoties omgaat. Dit ook te lezen in zijn onlangs door het NIVOZ ((Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken) uitgegeven boek ‘Levenslessen van meester Kanamori’ -ISBN 9789081949309.

Theo is de medeoprichter van Stichting Checkitin! Deze stichting brengt een schoolprogramma, dat laat zien, dat je sterker wordt door elkaar te (er)kennen en dat laat zien, dat het afdoen van maskers je niet kwetsbaarder, maar juist sterker maakt. In dit programma van zes en een half uur is spelen, werken, leren en voelen met een groep van zestig tot honderd leerlingen de rode draad.

In de loop van zo’n dag, die begint met een spel en geleidelijk aan serieuzer wordt, gebeurt het, dat het laten zien wie je echt bent, het echt contact hebben met elkaar van hart tot hart, steeds belangrijker wordt voor leerlingen. De aandacht op zo’n dag is gericht op anderen vanuit je zelf. De vraag ‘Wie ben je?’ is zo oprecht aanwezig, dat er in de loop van die dag als vanzelf verbinding komt in de groep. En gaat de groep anders naar buiten, als ze ’s morgens zijn binnengekomen.

Prachtig voorbeeld was Panta Rhei in Amstelveen, waar aan het einde van de dag zo’n 35 jongens met hun armen over elkaars schouders als één grote rij stonden samen te ZIJN. Ter ondersteuning wordt er een lesprogramma aangeboden over thema's die tijdens een Checkitin!-dag aan de orde zijn gekomen. Zie: http://www.checkitin.nl

Eén Amstelveen: te beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk ook via de website: www.rtvamstelveen.nl, (klikken op ‘Beluister radio live’ rechts boven) .Uitzending: dinsdag – donderdag – zaterdag: 12.00 uur + zondag: 19.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.