Bijgewerkt: 25 december 2024

Tientallen ouderen slachtoffer van oplichting en beroving via datingsites

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
06-12-2023

Utrecht - Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. Het politieonderzoek leidde daarbij naar acht verdachten uit Utrecht. Zij muntte het doelbewust op mannen in een hogere leeftijdscategorie en maakte hen op verwerpelijke wijze veel geld en andere waardevolle spullen afhandig. De politie heeft de verdachten op 5 december 2023 aangehouden –meldt Politie Nederland.

Twintig mannen van 75 jaar en ouder denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en apps contact te hebben met een man of vrouw. Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken om zo de woning leeg te kunnen roven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen zoals het uit huis lokken van slachtoffers, drogering of zelfs vastketening. In totaal is er bij hen zo voor een bedrag van ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen als sieraden en goud.

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2023)


Meerdere aanhoudingen. Grondig onderzoek naar de daders leidde al snel naar een netwerk van verschillende Utrechters. De verdachten, zowel vrouwelijke als mannelijk, worden allen in verband gebracht met deze berovingen en hebben daarin vermoedelijk verschillende rollen gespeeld. Dinsdag 5 december zijn zeven verdachten tijdens een gecoördineerde actie gearresteerd. Een andere verdachte zat op het moment van de actie al in hechtenis. Er worden nog aanvullende aanhoudingen verwacht.

Ook zijn er doorzoekingen verricht in meerdere woningen. Daarbij zijn bijvoorbeeld meerdere voertuigen in beslag genomen. De doorzoekingen gaven daarnaast zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen. Daarvoor is melding gedaan bij Veilig Thuis.

Crimineel gedrag tegengaan. Naast het strafrecht wordt door de gemeente Utrecht, in samenspraak met andere partners, gekeken naar verdere maatregelen om zo de terugval naar crimineel gedrag tegen te gaan. Daarbij behoren bijvoorbeeld preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en zorg tot de mogelijkheden.

Vermoedelijk veel meer slachtoffers. De oplichtingen en berovingen via datingsites vonden plaats op landelijke schaal. Zo kwamen de slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld uit uiteenlopende provincies en plaatsen zoals Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. De politie verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Sybren van der Velden, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid vertelt hierover: 'Niet elk slachtoffer durft er voor uit te komen omdat ze zich misschien schamen of in een kwetsbare positie bevinden. Dit is nergens voor nodig want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk. Van groot belang is dat slachtoffers van oplichting of diefstal aangifte doen bij de politie. Dan kan de politie in actie komen en daders opsporen. Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen. U hoeft zich hier niet voor te schamen, de politie gaat hier professioneel mee om.'

Tips om oplichting te voorkomen.

-Deel geen persoonlijke informatie over geld of dure spullen.

-Spreek een eerste keer af op een neutrale plek, bijv. een café of restaurant, grote kans dat oplichters niet op komen dagen.

-U kunt ook eerst een keer videobellen, of een kennis meenemen naar een eerste afspraak (die in de buurt wacht).

-Mocht u vermoedens hebben dat u met een oplichter te maken hebt, meldt dit dan bij de beheerders van deze site.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.