Bijgewerkt: 26 maart 2023

Tijd voor ander immigratiebeleid in Nederland

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
30-05-2022

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Wonen en Volkshuisvesting schrijft erover op zijn weblogDe gemeente Amstelveen voldoet voor de volle 100 procent aan de huisvestingsopvang van statushouders. Dat bleek vorige week uit onderzoek van RTL (lees HIER). Wij zijn daarmee als gemeente sterk in de minderheid. Om problemen zoals in Ter Apel te voorkomen, moet het kabinet de gemeenten die achterstanden hebben op dat gebied veel harder aanpakken en dwingen om aan hun verantwoordelijkheden te voldoen. Want als alle gemeenten zouden meewerken, dan was er op dat gebied op dit moment geen probleem geweest in Nederland.

Druk opvoeren. Onze gemeente doet haar uiterste best om aan de verplichting te voldoen om statushouders huisvesting te bieden. Tot en met 1 juli 2022 moeten we 67 statushouders huisvesten, op 1 april 2022 waren dit er al 71. Maar het is zeker niet makkelijk om huisvesting te vinden op de overvolle woningmarkt. Wij zetten ons maximaal in om dit voor elkaar te krijgen en daar zijn we trots op, maar het kan niet zo zijn dat dit extra ten koste gaat van de reguliere woningzoekenden. Daarom vind ik dat het kabinet de druk op gemeenten die het niet voor elkaar hebben stevig moet opvoeren. We moeten het samen doen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Het voormalige asielzoekerscentrum aan de Burgemeester Wiegelweg 2, in Amstelveen Westwijk op 22 mei 2005. In het AZC verbleven toentertijd 350 vluchtelingen


G4. Het is opmerkelijk dat de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) de opvang niet voor elkaar hebben. Maar ook Groningen loopt achter, terwijl de burgemeester onlangs nog voor de televisiecamera vertelde hoe erg hij zich schaamde voor de toestanden in Ter Apel (lees HIER). Zelf heeft hij het echter niet voor elkaar.

Immigratiebeleid. Het is wat mij betreft de hoogste tijd voor een ander immigratiebeleid, want dit gaat de draagkracht van de gemeenten en dit land te boven. Voor de korte kunnen wij opvang realiseren, maar voor de lange termijn is het onmogelijk om ongelimiteerd mensen te blijven opvangen. Dat is niet vol te houden, de draagkracht van gemeenten is op een gegeven moment op. Den Haag moet een keuze maken in hoeveel mensen we jaarlijks kunnen toelaten en de gemeenten daar de middelen voor geven, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw. Deze politieke keuze is echter beland in een patstelling tussen links en rechts, dus wordt er geen keuze gemaakt en wordt het probleem over de schutting gegooid bij de gemeenten.

Lange termijn. Kijk eens naar wat traditionele immigratielanden als Canada en Australië doen. Bepaal elk jaar hoeveel vluchtelingen je kunt opnemen en laat die goed integreren. Zo voorkom je ook dat allerlei asielzoekers uit veilige landen in de opvang zitten en soms ook nog voor overlast zorgen. Nederland mist een integratieaanpak voor de langere termijn. Integratie is een proces van de lange adem en duurt een of twee generaties voordat je echt resultaat ziet. We kunnen niet nog eens 20 jaar verspillen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.