Bijgewerkt: 22 december 2024

Tijdelijke kunstroute Biotoop in Amstelveen vanaf juli 2022

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-05-2022

Zes kunstenaars werken momenteel aan nieuwe kunstwerken die deze zomer onderdeel uitmaken van de tijdelijke kunstroute Biotoop in Amstelveen. De kunstwerken zijn van 9 juli tot en met 25 september 2022 te zien. Biotoop brengt zes veelzijdige kunstenaars samen die een fascinatie delen voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens. Én andersom.

De kunstenaars hebben zich voor hun ontwerp de afgelopen maanden laten inspireren door de locatie, waar hun werk komt te staan. Bijvoorbeeld door de schoonheid van herhaling van een nieuwbouwwijk, de groene stroken die als aders door Westwijk lopen of de mooie paden langs de Poel. Deze locaties zijn aangedragen door buurtbewoners via de website Denk Mee Amstelveen.

De kunstenaars hebben zelf een keuze gemaakt uit de door inwoners ingezonden locaties. 'De kunstroute brengt jong en oud op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst. En voor velen in de eigen wijk. Dat vinden wij als gemeente belangrijk We hebben gekozen voor Westwijk en Bovenkerk, omdat hier nog ruimte is voor de ontwikkeling van publieke kunstwerken. Ik ben enorm benieuwd hoe de kunstenaars naar de door henzelf geselecteerde plekken kijken en of wij daardoor onze omgeving ook anders gaan zien' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur


De kunstenaars. De ontwerpen zijn inmiddels klaar en de kunstenaars lichten een tipje van de sluier op. We stellen de kunstenaars graag voor: Bart Eysink Smeets werkt graag met bomen en planten (die hij snoeit en knipt in herkenbare vormen) en natuurlijke objecten zoals stenen. Voor zijn kunstwerk in Amstelveen gaat hij aan de slag met bloemen. Hij vervaagt de lijnen tussen het mensgemaakte en natuur door het inzaaien van madeliefjes in de vorm van de bekende lijnen van een voetbalveld.

Circus Andersom bestaat uit een groep kunstenaars die beelden, sculpturen en acties in de openbare ruimte maken. Met het kunstwerk Gegrond laten zij mensen anders kijken naar hun eigen omgeving. Dit doen zij onder meer met wekelijkse workshops waarin deelnemers met een combinatie van wichelroedes, meditatie en bodemonderzoek de grond onder hun voeten verkennen.

Frank en Michiel is een kunstenaarsduo dat zich laat inspireren door natuurfotografie. Tijdens de pandemie hebben we geleerd om de natuur te beleven en te bewonderen, en de meest fotogenieke natuurverschijnselen vast te leggen op een foto. Op een stuk braakliggend terrein bootsen Frank en Michiel natuurverschijnselen na waarmee natuurliefhebbers op de foto kunnen en die zij kunnen delen op sociale media met de hashtag #praediumunique.

Liesbet Bussche kleedt de stad aan met enorme ringen en parelsnoeren. In Amstelveen maakt ze een levensgrote bedelarmband. De kunstenaar heeft van veel vogels die leven in het Amsterdamse Bos, zoals het winterkoninkje, de ijsvogel, de bonte specht en de torenvalk, zilveren bedels gemaakt en met elkaar verbonden door middel van een schakelketting.

Lily Lanfermeijer laat mensen anders kijken naar hun omgeving door een herkenbare vorm uit te vergroten. Voor Biotoop maakt zij vijf grote tollen van keramiek die balanceren op een grasveld. Hoewel de tollen stil staan, lijken ze te draaien door de patronen en wapperende franjes op het speelgoed.

Robbert Weide maakt een sculptuur waar een gesprongen leiding in een feestelijke fontein verandert. Hiermee bewijst hij dat uit een tegenslag ook iets moois kan ontstaan. Op het grasveld sproeit een fontein van purschuim en staal, ontsprongen uit een putdeksel in de grond.



De selectie. Voor de ontwikkeling van de route zijn een extern projectleider en curator aangesteld om een verrassende kunstroute te ontwikkelen in Westwijk en Bovenkerk. Zij stelden een lijst op van kunstenaars uit Amstelveen, de regio, en in sommige gevallen daarbuiten. Deze lijst is teruggebracht tot een selectie van kunstenaars die met hun werk kunnen inspelen op de omgeving en affiniteit hebben met het thema. Maar ook kunstenaars die ervaring hebben met het maken van kunstwerken in de openbare ruimte en/of lokale binding hebben of bereid zijn zich in Amstelveen te verdiepen. De selectie is ter beoordeling voorgelegd aan de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Op basis van hun inhoudelijke advies is een definitieve selectie kunstenaars gemaakt van binnen en buiten de gemeente. Zij gaan elk op hun eigen manier te werk met het thema waardoor de uiteindelijke werken gezamenlijk een verhaal vertellen.

Hou de website www.visitamstelveen.com/biotoop in de gaten voor meer informatie over de kunstenaars, de kunstwerken en de route. Hier wordt op een later moment ook meer bekendgemaakt over de activiteiten voor jong en oud die langs de kunstroute worden georganiseerd.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2022)

Een biotoop is een gebied met uniforme milieuomstandigheden, waarin een specifiek samenstel van planten en dieren kan leven


Een biotoop is een gebied met uniforme milieuomstandigheden waarin een specifiek samenstel van planten en dieren kan leven. Biotoop is bijna synoniem met de term "habitat", die in Engelssprekende landen meer wordt gebruikt. In sommige landen worden deze twee termen echter onderscheiden: het onderwerp van een habitat is een populatie, het onderwerp van een biotoop is een biocoenose of "biologische gemeenschap". Het woord dat is afgeleid van het Duitse Biotop, dat op zijn beurt afkomstig is van het Griekse bios (dat 'leven' betekent) en topos ('plaats').



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.