Bijgewerkt: 4 december 2022

Tim van Leeuwen uit Amstelveen coureur werelds snelste zonneauto

Nieuws -> Informatief

Bron: NUON Solarteam
20-03-2015

Student Tim van Leeuwen uit Amstelveen heeft zich op 19 maart2015 - de dag voor de zonsverduistering - met een team opgesloten in een loods van Weimo High Quality Composites in Aalsmeer. Zij ontwikkelen en bouwen hier de komende maanden ’s werelds snelste zonneracewagen. De studenten vormen het Nuon Solar Team en verdedigen in oktober de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië.

De World Solar Challenge is een race voor auto’s die rijden op zonne-energie. De wedstrijd vindt eens per twee jaar plaats en voert ruim 3000 kilometer dwars door Australië, van Darwin tot Adelaide. In 2013 werd het raceteam van TU Delft wereldkampioen. Dit jaar start de race op 18 oktober. Tim van Leeuwen uit Amstelveen doet hier ook aan mee; hij is zelfs een van de beoogd coureurs.

Megafrees

Vandaag is het startsein gegeven voor de bouw van een compleet nieuwe zonneracewagen. Het eerste ontwerp is in het diepste geheim ontwikkeld. Vervolgens snijdt een gigantische frees de mal van de auto. Op basis van deze mal wordt de auto doorontwikkeld en afgebouwd. Het ontwerp is allesbepalend voor de snelheid van de auto.Tim van Leeuwen uit Amstelveen studeert lucht- en ruimtevaarttechniek en is chief engineer en beoogd coureur. “Als scholier wist ik al, dat in die auto wil ik racen. Ik heb ervaring opgedaan met het bouwen van een zonnevliegtuig. Dat ik nu mag meebouwen aan deze auto en er straks in mag racen is een droom die werkelijkheid wordt.” Tim werkt samen met teamcaptain Mark Hupkens uit Vlissingen, student Technische Bestuurskunde. Mark is blij dat het startsein nu is gegeven.

“Wij willen laten zien, dat een klein land als Nederland groot is in innovatie. Met onze technische kennis, onze creativiteit en doorzettingsvermogen wil het Nuon Solar Team opnieuw de wereldtitel winnen. Vandaag is daarvoor de eerste stap gezet; geweldig!” Met het startsein van de bouw is vandaag ook het Nuon Solar Team gepresenteerd. Een nieuw studententeam van de TU Delft staat klaar om de Nederlandse wereldtitel te verdedigen: twee dames en dertien heren.

Het Nuon Solar Team doet voor de achtste keer mee aan de World Solar Challenge. Vijf keer wist een studententeam van de TU Delft de wereldtitel in de wacht te slepen, waaronder de laatste editie van de race in 2013. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië van Darwin naar Adelaide. Het succes van de race begint op donderdag 19 maart, de dag voor de grootste zonsverduistering van het decennium. 

1. Bart Helwig (Vlissingen, mechanisch ontwerp<
2. Bas van Wee (Naarden, electrical engineering
3. Bianca Koppen (Haarlem, public relations)
4. Casper van Wezel (Vlaardingen, electrical engineering)
5. Emiel Lorist (Utrecht, strategie)
6. Jacco Vos (Apeldoorn, technisch management)
7. Jorden Steenbeek (Norg, aerodynamisch ontwerp)
8. Joris van den Berg (Alphen aan den Rijn, aerodynamisch ontwerp)
9. Mark Hupkens (Vlissingen, teamcaptain)
10. Marlieke Verweij (Abcoude, structureel ontwerp)
11. Renzo Plaisant van der Wal (Langeraar, electrical engineering)
12. Thijs Overwijk (Lemmer, mechanisch ontwerp)
13. Tim van Leeuwen (Amstelveen, chief engineer en coureur)
14. Toine Urlings (Ulestraten, structureel ontwerp en productie)
15. Wouter Feil (Dronten, sponsoring)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.