Bijgewerkt: 12 april 2024

Tips voor een nieuwe taal

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
29-04-2010

Er is inmiddels een heuse traditie van boeken en films waarin een speciaal ontworpen taal wordt gesproken, zoals het Klingon in Star Trek, de elfentaal Sindarijns in The Lord of the Rings en het Na'vi in Avatar.

Elk van deze talen heeft een aantal fans die hun uiterste best hebben gedaan de taal zo goed mogelijk te leren. In een nieuwe Amerikaanse tv-serie zal weer een nieuwe taal worden gesproken: het Dothraki.

In een artikel op de website van Scientific American pleit de psychologiestudent Joshua Hartshorne ervoor om die taal zorgvuldig te ontwerpen. Hij wil graag dat er een aantal constructies in worden opgenomen die tot nu toe in geen enkele menselijke taal zijn aangetroffen.

Als enthousiaste fans, net als in het geval van de andere talen, hun best doen om Dothraki te leren, kan op deze manier getest worden of de afwezigheid van die constructies verklaard moet worden uit het feit dat ze nu eenmaal moeilijk te vatten zijn voor menselijke hersenen, of dat bestaande talen ze 'per ongeluk' niet hebben. Hartshorne geeft een interessante lijst met voorbeelden van dat soort constructies in zijn artikel.

Na'vi

Als je een fan van Avatar bent, de nieuwste blockbuster film, zou je weten, dat de bewoners van het fictieve maan Pandora de zogenaamde Na'vi taal spreken. De Na'vi taal werd bedacht door Paul Frommer, een bekende linguïst. De Na'vi lijkt niet op een menselijke taal, maar alle woorden kunnen uitgesproken worden door iedereen. Kijk ook op: Kaltxì! Welcome to Learn Na'viAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.