Bijgewerkt: 27 september 2024

Tjapko Poppens is herbenoemd als burgemeester van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-09-2024

Op woensdagavond 25 september 2024 heeft de gemeenteraad van Amstelveen besloten om burgemeester Tjapko Poppens aan te bevelen voor herbenoeming als burgemeester van de gemeente Amstelveen. Deze aanbeveling wordt kenbaar gemaakt aan de commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Holland. Daarna gaat de aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierna besluit de Koning over de herbenoeming.

Veel waardering. Burgemeester Poppens werd op 28 mei 2019 benoemd als burgemeester van Amstelveen. Daarvoor was hij burgemeester van Wijk bij Duurstede. Een termijn voor een burgemeester is zes jaar. De gemeenteraad heeft de taak om een aanbeveling tot herbenoeming op te stellen. Daarvoor is een vertrouwenscommissie ingesteld bestaande uit de twaalf fractievoorzitters uit de gemeenteraad.



Jet Smit, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Er is veel waardering voor de manier waarop onze burgemeester het ambt vervult. Hij is een ervaren bestuurder en een echte netwerker die zeer benaderbaar is. In alle rollen die een burgemeester heeft, is hij verbindend en betrokken. Tjapko Poppens is een burgemeester om trots op te zijn. Wij hopen dat hij zijn inzet voor de gemeente en de inwoners van Amstelveen met veel plezier voortzet.”

Stemmen tijdens besloten vergadering. De raad vergaderde over de herbenoeming in beslotenheid. Het stemmen over de aanbeveling gebeurde in de raadzaal op het raadhuis. In de openbare raadsvergadering dezelfde avond deed de voorzitter van de vertrouwenscommissie een mededeling. Zij maakte de uitslag over de aanbeveling tot herbenoeming bekend. Namens de gemeenteraad richtte mevrouw Smit een woord tot de burgemeester en feliciteerde zij hem met de aanbeveling.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Burgemeester Tjapko Poppens en Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen en voorzitter van de Vertrouwenscommissie na de vergadering in de raadzaal van Amstelveen met een statiefoto van Koning Willem-Alexander, dat in de raadzaal wordt opgehangen

Burgemeester Tjapko Poppens: "Ik ben dankbaar dat de raad het mij gunt door te mogen gaan als burgemeester van Amstelveen. De afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen. Ik kijk er naar uit om samen met de gemeenteraad, het college, de ambtenaren maar bovenal met de ondernemers en inwoners mijn werk voort te zetten voor onze mooie stad."

Koninklijk besluit. Eerst gaat de aanbeveling voor herbenoeming naar de commissaris van de Koning en de minister van BZK. Daarna keurt de koning de voordracht tot herbenoeming goed door een handtekening te zetten op het koninklijk besluit. De laatste stap is het afleggen van de eed of belofte door burgemeester Tjapko Poppens. Deze wordt afgenomen door de commissaris van de Koning in het provinciehuis in Haarlem. Daarna is de herbenoeming definitief.

Hierbij de toespraak van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen:

'Voorzitter. Dames en heren, ik ben er. Wat flabbergasted van. In goed Hollands. Sommige van jullie die mij kennen, die denken ik wist niet dat je zo koningsgezind was. Maar de gedachte hierachter is dat elke overheid in Nederland, zeker ook een gemeenteraad, een portret van een staatshoofd in de raadzaal of Statenzaal of in de Tweede Kamer heeft. En dat was eigenlijk de reden dat ik het heel mooi vind, dit cadeau die die we bij deze ook blijven schenken aan deze raadzaal.

Het staatshoofd van ons land. Hartelijk dank! Beste raad, dames en heren, ik heb twee speeches voorbereid voor vanavond. Even kijken of ik de goede heb, pak even de andere. Dames en heren. Ja, dat zou maar kunnen, dat ik dat bestuderen. Geachte leden van de raad, collegeleden, directie en fijn ook een aantal medewerkers waar ik heel nauw mee samenwerk. Fijn dat jullie hier ook zijn vanavond. Zonder jullie zou ik mijn werk niet kunnen doen. Het lijkt misschien niet altijd zo, maar dat is wel degelijk zo. Ik herhaal het hier het staat op de audiovisuele.

Je kunt het terugluisteren. En fijn ook Evelien, Remke en Berend dat jullie hier zijn. Jullie zijn mijn kritisch vermogen thuis en alleen al door jullie bezigheid. Heel mooi en kennelijk ook. Mag ik nog even blijven van uw raad, dus dank u zeer. Dank voor de mooie woorden, Het cadeau, uw dienaar. Alles stond inderdaad een tekst van Vondel met Marnix van Aldegonde, de dichter die ooit Willem van Oranje heeft bezongen en beschreven. En dat is een zin die inderdaad achterin de ketel staat. Mooi dat jullie dat hier zo aan elkaar gekoppeld hebben. Dank! Ik heb niets aan die mooie woorden toe te voegen, eerder af te dingen, maar dat zal ik niet gaan doen. Nu. Dank voor de aanbeveling. Beste raad tot herbenoeming. En zo'n herbenoeming is toch ook wel weer wat spannend.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen op 25 september 2024 in de raadzaal van de gemeente ontvangt de felicitaties voor zijn herbenoeming. Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ('de Kroon'). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar

Misschien niet tot de uitkomst zo verrassend zijn als had ik wellicht eerder signalen gehad. Maar wel Als burgemeester sta je normaal op het kruispunt van alle informatiestromen in zo'n gemeente. Op alle gebied. En dat is nu even niet zo. Ik mocht er niets over weten. Sterker nog, gesprekken vielen stil als ik langsliep of moest bij de koffiemachine verstommen als ik ook maar even in de buurt was.

Dat was al even wennen. Ik hoop dat dat nu voorbij is. Aan dit traject heeft een aantal mensen heel hard gewerkt. De leden van de vertrouwenscommissie onder voorzitterschap van Jan Smit, maar ook de griffier Debbie de Heus. Dank jullie daarvoor. In mijn waarneming en dat hoor ik ook van de mensen die de vraag zijn hebben jullie zeer zorgvuldig en prudent gewerkt? En de gesprekken die ik ook zelf heb ervaren waren plezierig en erg openhartig. Dank ook voor de tips en tops. Uw raad, dames en heren, uw raad heeft zojuist uw vertrouwen in mij opnieuw uitgesproken en ik beschouw dit niet alleen als vertrouwen om door te gaan in staatsrechtelijke zin, maar ik voel het ook heel erg in persoonlijke zin.

En zoals u weet zal deze aanbeveling na vanavond via de Commissaris van de Koning worden doorgeleid naar de minister van BZK en daarna door de koning bekrachtigd. Het officiële moment duurt dus nog even. Vanavond is er tegelijkertijd ook geen afscheid, alhoewel je dat wel zou denken als je je de bloemen en het cadeau ziet. En toch, ondanks dat het geen afscheid is en het formele moment nog moet komen, permitteren we voorzitter, toch een korte terugblik over de afgelopen bijna vijf jaar.

Zomaar kort wat dingen. En ja, Jet zei het ook al. De Covid periode was een bijzondere en ook heftige tijd voor heel veel Amstelveners. En als net aangetreden burgemeester. Je hebt dat haarfijn aangevoeld. Het is ook ter sprake geweest, vond ik dit ook evenmin eenvoudig, juist als kernkwaliteiten voor ieder die iedere burgemeester zichtbaar zijn, mensen ontmoeten en mensen in verbinding met elkaar brengen.

Bijzonder lastig. En dat terwijl je achter teams zat te vergaderen over maatregelen die moesten worden genomen, ondersteuning verlenen aan mensen en organisaties die getroffen waren en ook kijken op welke wijze de avondklok moest gaan handhaven. Niet echt onderwerpen waar ik in ieder geval burgemeester voor ben geworden. Raadsvergadering 19 die die tijd digitaal vond en nu met de teams gewoon. Maar in het begin liep het niet altijd even soepel. Weet u nog de vreemde geluiden die we soms van sommige raadsleden hoorden? De wonderlijke zolderkamers waar sommigen van u over beschikken en waar u kennelijk regelmatig doorbrengt. Maar ook een enkel raadslid die op sommige momenten even in beeld was, maar dacht dat die uit beeld was. Dat zei soms ook wel wat.

Pijnlijke momenten geweest. Ik weet niet of we dat nou wel eens teruggekeken hebben. Dames hier, u bent als raadslid. Ook bezig geweest met een andere manier van vergaderen. Het heeft er wat al over gezegd. Ik zie de laatste raadsvergaderingen ook meer onderlinge debatten door wat meer op elkaar gereageerd. Sterker nog, u werkt ook meer samen. Niet alleen langs de coalitie en oppositie lijn. Dat vind ik heel mooi en waardevol om te zien. Het aantal vergader momenten in het raadhuis is afgenomen en ik realiseer me dat zij het ook al, dat de beleving van de werkdruk niet bij iedereen is afgenomen. Maar u bent raadslid en in eerste plaats bent u raadslid en volksvertegenwoordiger. Velen van u zijn met grote regelmaat in wijken en buurten bij inwoners en ondernemers te zien of bij maatschappelijke organisaties.

En dat is ook het leuke van mijn werk. Als mij nog iets verwondert in het burgemeestersambt, dan is het toch hoe het kan dat mensen zo dicht een burgemeester toelaten in hun persoonlijke leven in tijden van crisis en persoonlijk verdriet, maar ook bij alledaagse zaken en momenten van vreugde en plezier. Dat is echt het bijzondere van dit ambt en de optelsom van al die persoonlijke contacten bij herdenkingen, bijeenkomsten, jubilea, werkbezoeken en vieringen.

Geef mij nog steeds iedere dag heel veel positieve energie en inspiratie. En ik merk ook dat het gemakkelijker wordt voor mensen om mij aan te spreken als ik fietsend door de gemeente rij. Rondjes in het Amsterdamse Bos loop of mijn weekboodschappen aan de Van der Hooplaan doe. En dat schept een band. Dames en heren, ook een enkel woord richting het college.

In tegenstelling tot de gemeenteraad waren jullie niet in de gelegenheid mij voor te dragen. En dat is overigens wel wederzijds. We moesten het met elkaar doen en ik wil jullie bedanken voor de fijne samenwerking. En het is echt een collegiaal bestuur, niet alleen staatsrechtelijk, maar zo ervaar ik het ook. Iedereen werkt aan de stad voor de stad en ook aan de eigen portefeuille. Maar tegelijkertijd is er ook aandacht voor elkaar en voor de onderlinge verhoudingen. En na het veel te vroege overlijden van Rob Meijer is ons college sinds deze raadsperiode versterkt met adem. En zo kunnen wij fijn ook ademen. Om jouw kennis, ervaring en werkplezier bij ons te hebben en in ons team. Mooi dat je er bent! Dames heren, uw raad kan de komende tijd nog een groot aantal dossiers ter besluitvorming tegemoet zien en zo kunt u met elkaar deze stad nog waardevoller maken, mooier maken en zorgen dat alle inwoners mee kunnen doen en zich ook thuis kunnen voelen in Amstelveen.

En soms betekent dat om wat verder vooruit te kijken en besluiten te nemen over voorzieningen die ten goede komen aan de generatie Amstelveners. Na ons niet altijd even eenvoudig grote besluiten ver vooruit. Maar ook dat hoort bij een gemeentebestuur en is ook het mooie van ons werk. En Amstelveen kan het niet alleen. Dat is besef is volgens mij bij iedereen doorgedrongen. En niet alleen ik, maar ook het college en de raad inmiddels ook, hecht veel waarde aan goede samenwerking met omliggende gemeenten in onze regio en ook investeren in relaties met binnen de Metropoolregio, provincie, G40, steden, Netwerk en het Rijk. Voorzitter, ik rond af met een vooruitblik. Een veilig Amstelveen blijft mijn aandacht houden. Niet alleen vanuit de repressieve kant, maar ook vanuit de preventieve kant.

De verbinding tussen veiligheid en zorg en de samenwerking met handhaving, politie, Openbaar Ministerie en andere ketenpartners. En in een internationale samenleving als Amstelveen, met inmiddels 144 nationaliteiten en een kwart van de inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond, is het belangrijk om de participatie en de sociale samenhang in wijken en buurten te versterken. En daar blijf ik me graag voor inzetten. Met het hele college. En ook juist in deze niet altijd eenvoudige tijd is een betrouwbaar en samenwerkend gemeentebestuur met een deskundige en goede ambtelijke organisatie van groot belang voor onze Amstelveense inwoners en ondernemers. Daar zet ik me met u graag voor in. Dames en heren, nogmaals blij met uw steun. Dankbaar dat ik verder mag gaan hier in deze mooie gemeente als Uw burgemeester.

Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst en ik zie uit naar voortzetting van onze samenwerking. Dank u wel. Nu is het tijd voor de borrel.'




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.