Bijgewerkt: 23 maart 2023

Toch met stemmachines stemmen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Wikipedia
03-11-2006

Ondanks alle commotie over lekkende stemmachines, krijgt de gemeente Amstelveen Nedap stemcomputers ipv de Sdu machines - meldt de gemeente Amstelveen op haar website.

Binnenlandse Zaken

Volgens het ministerie geven de stemmachines van de firma Nedap minder straling af dan de Sdu machines en kunnen veilig gebruikt worden tijdens de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november 2006.

Wat is een stemmachine?

Een stemcomputer of stemmachine is een digitaal stemsysteem bestaande uit een computer met software en randapparatuur, die speciaal is ingericht om de individuele keuze in een stemming direct elektronisch en digitaal vast te leggen.

Deze vorm van registratie komt veelal in de plaats van het stemmen op papier met bijvoorbeeld een stembiljet of bijvoorbeeld de gebruikelijke stemming in besluitvormende vergaderingen door het opsteken van een hand of ander teken. Aan stemcomputers en de gebruikte programmatuur worden speciale eisen gesteld ten aanzien van betrouwbaarheid, veiligheid, fraudebestendigheid en gebruiksgemak.

Controverse

In Nederland worden stemcomputers gekeurd door Brightsight, een van TNO afgesplitst bedrijf. De broncode van de bij verkiezingen gebruikte stemcomputers en de evaluatierapporten blijven geheim. Dit maakt het moeilijk om de eerlijkheid van het stemproces te controleren.

Omdat er geen papieren registratie van de keuze van de kiezer is, is er geen mogelijkheid voor handmatige hertelling om bijvoorbeeld fraude aan te kunnen tonen. In veel landen is er om deze redenen discussie ontstaan over de wenselijkheid van het gebruik van stemcomputers.


Externe links: Nedap, Wij vertrouwen stemcomputers niet  ,  Beveiliging stemcomputer zo lek als een mandje , Ministerie van Binnenlandse ZakenStemwijzer , Parlament & Politiek ,


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.