Bijgewerkt: 22 januari 2025

Toekomstige verkeersstructuur in de A9 zone

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-05-2009

Voorstel college eerste stap op weg naar gebiedsontwikkeling

Op 28 april 2009 heeft het college van Amstelveen een standpunt ingenomen over de verkeersafwikkeling van en naar de zone A9. Het uitgangspunt is dat de bereikbaarheid van Amstelveen gewaarborgd blijft voor alle vormen van verkeer. Daarnaast is van belang dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor gebieds-ontwikkeling.

De gemeente draagt voor € 100 miljoen bij aan het realiseren van de tunnel en wil deze investering terugverdienen met de ontwikkeling van de zone A9. In het standpunt over de verkeersstructuur zijn de uitkomsten van de stadsdialoog 2008 meegenomen. In mei beslist de raad over dit standpunt.

Het ondertunnelen van de A9 ter hoogte van Amstelveen biedt kansen voor Amstelveen. De stad wordt beter bereikbaar, de overlast van de A9 vermindert, er ontstaat in het hart van de stad een nieuw gebied en Amstelveen kan een hoogwaardig knooppunt voor openbaar vervoer realiseren.

Tunnel Amstelveen
(Verkeer en Waterstaat - 2007)

De toekomstige Keizer Karel tunnel over de rijksweg A9 bij Amstelveen volgens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat


Het aanleggen van de tunnel heeft een aantal consequenties voor het verkeer van en naar de stad en het ruimtebeslag. In het voorlopig ontwerp van Rijkswaterstaat zitten een aantal onderdelen die nadelig kunnen zijn voor Amstelveen. Zo gaat Rijkswaterstaat in haar Ontwerp Tracé Besluit (OTB) uit van een stadsweg op de A9 voor het bestemmingsverkeer. Uit berekeningen blijkt dat voor een goede doorstroom tenminste 2x2 rijstroken nodig zijn.

Deelnemers aan de stadsdialoog hebben aangegeven dat het niet wenselijk is om een nieuwe barrière te maken. Ook hechten ze veel waarde aan een fijnmazig netwerk van fiets- en voetpaden. Verder is het van belang dat de aansluitingen voor het openbaarvervoer verbeteren. Daarom heeft het college een standpunt opgesteld met alternatieve oplossingen die binnen de randvoorwaarden van het OTB passen. Op deze manier kan het standpunt van Amstelveen worden geïntegreerd in het uiteindelijke ontwerp.

Mevrouw J. Tabak, wethouder mobiliteit: “Amstelveen heeft veel woon-werkverkeer. De aanleg van de tunnel helpt bij het terugdringen van de overlast en geeft ons de ruimte om de bereikbaarheid te verbeteren. Naast een goede doorstroom van het autoverkeer zetten we in op snel en hoogwaardig openbaar vervoer en op veilige voorzieningen voor fietsers en voetgangers.”

De heer Pols, wethouder ruimtelijke ordening: “De inrichting van de infrastructuur is medebepalend voor de ruimte die we hebben om de zone A9 te ontwikkelen. Het uitgangspunt is dat we de stad helen en de investering terugverdienen. In ons standpunt hebben we rekening gehouden met de uitkomsten van de stadsdialoog van vorig jaar. De volgende stap is het ontwikkelen van scenario’s voor de inrichting van het gebied. Onze visie daarop zullen we dit najaar toetsen in het vervolg van de stadsdialoog.”

Waarborgen bereikbaarheid

De ondertunneling van de A9 biedt kansen om het openbaar vervoer te verbeteren. Het uitgangspunt is om een knooppunt te maken waar de Noord-Zuidlijn kruist met de Zuidtangent. Dit knooppunt zal ter hoogte van de Carmenlaan – Beneluxbaan ten noorden van de A9 komen te liggen. De aansluitingen met de regionale en lokale buslijnen worden nog uitgewerkt. Er komt een vrije busbaan voor de Zuidtangent met drie haltes in Amstelveen.

De Zuidtangent gaat gebruik maken van de vluchtstrook van de op- en afritten van de A9. Op deze manier is geen aparte OV-tunnelbuis nodig om een goede doorstroom te garanderen en zijn geen extra ingrepen nodig in het gebied. De gemeente overlegt met het ministerie van Verkeer & Waterstaat, de Stadsregio en de Provincie Noord-Holland hoe de OV bereikbaarheid in de A9 zone verder kan verbeteren.

Het Amstelplein wordt een belangrijk verkeersknooppunt van de verkeersstromen in de A9 zone. Het huidige lokale wegennet is niet berekend op een toename van de verkeersdruk. Om te voorkomen dat het verkeer vastloopt, is het voorstel om een korte stadsweg te maken die aansluit op de bestaande infrastructuur. Deze weg ontsluit ook het nieuw te ontwikkelen gebied. Op die manier wordt het verkeer gedoseerd door de stad geleid, zonder dat een nieuwe barrière ontstaat.

Als gevolg van het ondertunnelen veranderen de op- en afritten van de A9. Aan de westzijde komen aparte tunnelbuizen voor de op- en afrit naar de Keizer Karelweg. Van daaruit kan het bestemmingsverkeer gebruik maken van de bestaande infrastructuur. Vanaf de Keizer Karelweg kan men straks uitsluitend richting Schiphol de A9 oprijden. Vanuit het oosten kan het verkeer alleen via het Amstelplein naar het centrum.

Kansen voor gebiedsontwikkeling

De gemeente draagt voor € 100 miljoen bij aan het bouwen van de tunnel. Deze investering wil de gemeente terugverdienen met de ontwikkeling van het gebied in de zone A9. De keuzes in de infrastructuur zijn medebepalend voor het ruimtebeslag. Door nu te kiezen voor een oplossing met gedoseerde verkeersstromen, is een goede verkeersafwikkeling gewaarborgd en blijven alle opties open om het gebied in te richten.

Een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling vormt op dit moment de wegenstructuur van op- en afritten aan de noordzijde van het Amstelplein. Dit vraagt veel ruimte vanwege de richtlijnen voor verkeers- en tunnelveiligheid. Daarnaast neemt de verkeersintensiteit op dit punt toe, wat gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit. Hiervoor zoekt de gemeente in samenspraak met Rijkswaterstaat een oplossing.

Na besluitvorming in de raad dient de gemeente het standpunt over de verkeersstructuur in bij Rijkswaterstaat ter verwerking in het Ontwerp Tracé Besluit (OTB). Daarin is het ontwerp van de tunnel opgenomen. Naar verwachting start Rijkswaterstaat de OTB-inspraakprocedure in de zomer van dit jaar.

Op dit moment werkt de projectorganisatie zone A9 aan het ontwikkelen van verschillende scenario’s voor de toekomstige inrichting van het gebied. Na de zomer zal het college een voorlopig standpunt innemen over de gebiedsontwikkeling. Dan start ook het vervolg van de stadsdialoog waarbij de inwoners hun mening kunnen geven over de richting die het college en de raad voorstellen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.