Bijgewerkt: 22 december 2024

Toelichting over de verkeersveiligheid rond De Scheg West

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-09-2023

Het College B en W Amstelveen informeert over het verkeersplan rond het nieuwbouwproject De Scheg West:

In het raadsgesprek inspreken van 20 september 2023 zijn twee punten naar voren gekomen over het bestemmingsplan De Scheg West die een verdere toelichting behoeven. De punten hebben beide betrekking op het aspect van verkeer en worden hieronder door ons nader belicht. Daarnaast is in het raadsgesprek van 13 september 2023 over De Scheg West gevraagd om een andere toelichting op het specifieke aspect van de verkeersveiligheid. Deze toelichting is als derde punt meegenomen in deze brief.

Verkeersonderzoeken De Scheg. Door insprekers is gewezen op een verschil tussen de versie van het verkeersonderzoek dat in 2022 was bijgevoegd bij het ontwerp van het bestemmingsplan De Scheg West en de versie van het onderzoek dat thans onderdeel uitmaakt van de gevraagde besluitvorming. Niet duidelijk was waarom de modelberekeningen in de versie van 26 juli 2022 afwijken van die van 4 augustus 2023. Het actuele verkeersrapport, dat is opgenomen in de bijlagen van het voorliggende bestemmingsplan, gaat volgens insprekers uit van (veel) lagere verkeersintensiteiten. Men vraagt zich af wat hiervan de reden is. Wij kunnen ons voorstellen dat dit punt vragen oproept. Graag lichten wij het verschil in verkeersintensiteiten toe aan de hand van de volgende factoren:

In het laatste onderzoek is gebruik gemaakt van de meest recente versie van het gemeentelijke verkeersmodel. In deze versie van het model, dat gekalibreerd is op de meest recente tellingen, is te zien dat de wijkontsluitingswegen over het algemeen iets lagere intensiteiten hebben, en de Beneluxbaan, Legmeerdijk en Bovenkerkerweg hogere intensiteiten (ten opzichte van de vorige versie van het model).

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

De Noorder Legmeerpolderpolder in 2021, waar de nieuwbouwwijk De Scheg wordt gebouwd

Dit punt geldt als belangrijkste factor en is een Amstelveen-breed effect dat verder los staat van de planontwikkeling van De Scheg. In de vorige versie van het verkeersmodel werd met een enigszins te groot aantal woningen in De Scheg gerekend (80 woningen meer dan gepland). De daadwerkelijk gereden snelheid op de Meerlandenweg werd in het oude model te hoog ingeschat. Dit is gecorrigeerd aan de hand van recente snelheidsmetingen (van 60 naar 50 km/u).

Ontsluiting op de Legmeerdijk. Door insprekers is opgemerkt dat de gemeente in het verleden geen formeel verzoek heeft gedaan aan de provincie om een rechtstreekse aansluiting voor autoverkeer toe te staan op de provinciale N231 (Legmeerdijk). Met een dergelijke ontsluiting zou deelgebied De Scheg West van een derde hoofdontsluiting worden voorzien, naast de voorgenomen ontsluiting via de bestaande Weldam en de toekomstige singel door De Scheg Midden.

Graag lichten wij toe dat er in het verleden meerdere gesprekken zijn gevoerd met de provincie over de mogelijkheid van een rechtstreekse aansluiting op de Legmeerdijk. Een belangrijke aanleiding hiervoor was de vergroting van het plangebied als gevolg van de verlegging van de bebouwingscontouren van het Luchthavenindelingsbesluit. Er bestond op dat moment onvoldoende zekerheid of de twee voorgenomen hoofdontsluitingen voor deelgebied West toereikend zouden zijn voor een goede verkeersafwikkeling.

Inmiddels is op grond van actueel verkeersonderzoek duidelijk geworden dat de beoogde ontsluiting via de bestaande Weldam en de toekomstige singel door De Scheg Midden volstaat en dat een derde hoofdontsluiting via de Legmeerdijk verkeerstechnisch bezien niet nodig is. Hier zijn wij bij de verdere planvorming van deelgebied West van uitgegaan. Gelet op het bovenstaande is een formeel verzoek aan de provincie voor een extra aansluiting op de Legmeerdijk niet aan de orde gekomen.

Verkeersveiligheid. Bij de ontwikkeling van De Scheg is de aanhechting op het bestaande Westwijk als belangrijk stedenbouwkundig en verkeerskundig uitgangspunt genomen. Dit om een geïsoleerde ligging van De Scheg binnen Amstelveen te voorkomen. Om die reden is ervoor gekozen om De Scheg te ontsluiten via de interne ontsluitingsstructuur van Westwijk, zowel voor langzaam verkeer als autoverkeer. Uit verkeersmodelering blijkt dat een aanmerkelijk deel van de verkeersbewegingen vanuit De Scheg een bestemming heeft in Westwijk, hetgeen ook verklaarbaar is vanwege het feit dat hier veel belangrijke dagelijkse voorzieningen te vinden zijn. Ontsluiting op de interne ontsluitingsstructuur van Westwijk zorgt voor een relatief efficiënte afwikkeling van het (auto)verkeer, zonder grote omrijdbewegingen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur. Met name aan de kant van de Hammerskjöldsingel kent deze relatief veel restcapaciteit. In deze situatie zal minder verkeer gebruik maken van de veel drukkere en statistisch gezien gevaarlijkere Legmeerdijk.

Verkeersveiligheid vormt een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen van nieuwe aansluitingen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook veel aandacht besteed aan langzaam verkeer. De fiets- en voetgangersverbinding die door de gehele Scheg zal lopen, wordt vormgegeven als een centrale verkeersluwe en grotendeels autovrije as. Daarnaast wordt de centrale ontsluitingsweg door De Scheg voorzien van vrij liggende fietspaden. Vanuit De Scheg wordt op verschillende plekken aangesloten op de bestaande fiets-infrastructuur van Westwijk. Door het realiseren van een nieuw fietspad langs de verlengde Hammerskjöldsingel ontstaat een rechtstreekse en vrij liggende fietsroute richting tramhalte Westwijk.

De twee belangrijkste aansluitingen vanuit De Scheg op het bestaande wegennet van Westwijk, namelijk de kruising Weldam-Jane Addamslaan en Hammerskjöldsingel-Loethoelilaan, zullen worden uitgevoerd als rotonde, waarbij de fietsverbindingen zo verkeersveilig mogelijk worden vormgegeven, met voorrang op het autoverkeer. Rotondes functioneren op dergelijke kruispunten beter en veiliger dan T-aansluitingen, waarbij fietsers geen voorrang hebben en de gereden snelheden van het autoverkeer hoger liggen. Daarmee wordt maximaal ingezet op de veiligheid van fietsers en voetgangers, ook welke zich voortbewegen in het bestaande Westwijk.

In het verkeersonderzoek van Goudappel is een aantal alternatieve ontsluitingen van De Scheg onderzocht die een andere verdeling van het verkeer over het wegennet met zich meebrengen. Geen van deze varianten leiden ons inziens tot een grotere verkeersveiligheid ten opzichte van de ontsluitingsvariant die voorligt in het bestemmingsplan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.