Bijgewerkt: 3 december 2023

Toeristenbelasting is verschuldigd bij het verhuren van een kamer

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-08-2015

Het verhuren van een kamer, appartement, of woning via de site AirBnB heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Waar veel aanbieders niet stil bij staan is, dat over dergelijke overnachtingen Toeristenbelasting verschuldigd is. Voor de Toeristenbelasting geldt een wettelijke aanmeldingsplicht. Indien men voornemens is overnachtingen aan te gaan bieden, is men verplicht zich aan te melden voor de heffing van de Toeristenbelasting.

Gebleken is, dat een groot aantal aanbieders zich nog niet hebben gemeld. Middels dit bericht doen wij een verzoek aan iedere aanbieder zich aan te melden bij: Gemeentebelastingen Amstelland, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen , onder vermelding van: Aangifte toeristenbelasting of via de e-mail: belastingen@amstelveen.nl onder vermelding van aangifte toeristenbelasting.

Wij willen er nogmaals op wijzen, dat u als aanbieder een aanmeldingsplicht heeft. Indien u zich niet vrijwillig aanmeldt, maar wij zelf constateren, dat u overnachtingen aanbiedt, dan wordt alsnog een aanslag toeristenbelasting opgelegd welke verhoogd kan worden met een boete die kan oplopen tot een bedrag van € 5.278.

Airbnb?

Airbnb is een website voor mensen om onderdak te verhuren. Het heeft meer dan 1.000.000 aanbiedingen in 34.000 steden en 190 landen. Het werd opgericht in augustus 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië, het bedrijf is particulier eigendom en wordt beheerd door Airbnb, Inc.

Gebruikers van de site moet registreren en een persoonlijk online profiel aanmaken voor het gebruik van de website. Elke woning is gekoppeld aan een gastheer, wiens profiel bevat aanbevelingen van andere gebruikers, beoordelingen van eerdere gasten, evenals een reactie rating en private messaging-systeem.

In april 2014, het bedrijf gesloten met een investering van $ 450.000.000 door TPG Capital van een waardering van ongeveer $ 10.000.000.000. In maart 2015 heeft Airbnb tijdens een nieuwe ronde van financiering de waarde van het bedrijf een waardering van $ 20.000.000.000 verhoogd. Kijk rond op https://www.airbnb.nl/s/Amstelveen--NederlandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.