Bijgewerkt: 19 april 2024

Toespraak over de Staat van de Unie 2022 door voorzitter Von der Leyen

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
14-09-2022

Op woensdag 14 september 2022 hield Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie haar toespraak in Strasbourg over EEN UNIE DIE SAMEN STERK STAAT:

'Geachte voorzitter, Geachte leden van het Europees Parlement, Beste mede-Europeanen,

 Nooit eerder werd in dit Parlement over de staat van onze Unie gedebatteerd terwijl er op Europese bodem een oorlog woedde. Allemaal herinneren we ons die noodlottige ochtend eind februari. In heel onze Unie waren mensen ontsteld door wat ze die ochtend zagen. Geschokt door het meedogenloze gezicht van het kwaad dat weer de kop opstak. Opgeschrikt door het geluid van sirenes en de pure wreedheid van de oorlog. Maar sinds dat moment heeft een heel continent solidariteit betoond. Bij de grensovergangen waar vluchtelingen werden opgevangen. In onze straten, met talrijke Oekraïense vlaggen. In scholen, waar Oekraïense kinderen nieuwe vrienden maakten. Sinds dat moment hebben Europeanen niet weggekeken en ook niet geaarzeld. Ze vonden de moed om het juiste te doen. En sinds dat moment heeft onze Unie als één geheel vastberaden gehandeld.



Vijftien jaar geleden, tijdens de financiële crisis, kostte het ons jaren om duurzame oplossingen te vinden. Tien jaar later, toen een wereldwijde pandemie toesloeg, kostte het ons slechts weken. Maar zodra Russische troepen dit jaar de grens met Oekraïne overstaken, was onze respons eensgezind, vastberaden en onmiddellijk. En daar mogen we trots op zijn. We hebben de innerlijke kracht van Europa weer naar boven gehaald. En we zullen al deze kracht nodig hebben. De komende maanden worden niet gemakkelijk. Niet voor gezinnen, die soms moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, en ook niet voor bedrijven, die moeilijke keuzes voor de toekomst moeten maken. Laten we heel duidelijk zijn: er staat veel op het spel. Niet alleen voor Oekraïne – maar voor heel Europa en de hele wereld. En we zullen op de proef worden gesteld. Door degenen die willen profiteren van elke vorm van verdeeldheid tussen ons. Lees hier de volledige toespraak (pdf 24 pagina’s).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.