Bijgewerkt: 16 juni 2024

Toespraak van Ursula von der Leyen tijdens de onlinetop van het Krim-platform

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
25-08-2022

Op 23 augustus 2022 sprak Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie tijdens de onlinetop van het Krim-platform via een videoconferentie:

'Beste president Zelenskyy, beste Volodymyr, President Duda, geachte gasten! In februari en maart 2014 heeft Rusland met bruut geweld het Krim-schiereiland geannexeerd. Deze schaamteloze schending van de territoriale integriteit van Oekraïne en van het internationaal recht markeerde het begin van Poetins betreurenswaardige poging om Oekraïne zijn vrijheid te ontnemen. Het was een directe reactie op de Oekraïense revolutie van waardigheid, waarin moedige Oekraïense burgers rechtvaardigheid, democratie en het recht om hun eigen toekomst in Europa te kiezen eisten.

Sindsdien is de Krim niet alleen gebruikt als Russische militaire basis, maar ook als proeftuin voor de wrede methoden die Rusland nu toepast in de andere bezette delen van Oekraïne. U weet dat de Europese Unie de beste vriend van Oekraïne is en een fervent verdediger van het internationaal recht. Wij zullen de illegale annexatie van de Krim en Sevastopol door de Russische Federatie nooit erkennen.Wij zijn ernstig bezorgd over de schendingen van de mensenrechten op het Krim-schiereiland. De verdwijningen, de folteringen, de moorden. De vervolging van de Krim-Tataren. De intimidatie en opsluiting van journalisten, advocaten en verdedigers van de mensenrechten. Dit is de duistere realiteit van Poetins bezetting. De Europese Unie zal onvermoeibaar samenwerken met de Oekraïense autoriteiten en onze partners om deze schendingen aan de kaak te stellen, de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen en de slachtoffers te steunen. Wij zijn met u.

Wij staan vanaf het begin aan uw kant in deze existentiële strijd. Sinds de frontale aanval van Rusland in februari hebben wij onze economische, humanitaire en militaire steun enorm opgevoerd. We hebben meer dan zeven en een half miljoen Oekraïense vluchtelingen in onze huizen opgenomen. Onze sancties ondermijnen Poetins oorlogsmachine en de Russische economie op kritieke wijze. Solidariteitsstroken van de EU hebben geholpen bij de export van meer dan 10 miljoen ton Oekraïens graan. En wij zullen u blijven helpen om het graan, dat door de cynische blokkade van Rusland in Oekraïense havens is blijven steken, weg te krijgen. De Europese Unie zal zo lang als nodig is aan de zijde van Oekraïne blijven staan.

Poetin wilde de onafhankelijkheid van Oekraïne dwarsbomen en uw geloof in een betere toekomst breken. Het tegendeel is gebeurd. Oekraïne viert morgen niet alleen zijn 31e jaar onafhankelijkheid, maar u bent ook kandidaat geworden om toe te treden tot de Europese Unie. Onze volkeren zijn nog nooit zo hecht geweest. En onze inzet voor een vrij en democratisch Oekraïne is nog nooit zo sterk geweest.

Slava Ukraini!' Слава Україні! (Glorie aan Oekraïne!)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.