Bijgewerkt: 22 november 2024

Toespraak van Ursula von der Leyen van de EU commissie op 8 juli 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
09-07-2020

Op woensdag 8 juli 2020 reisde de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor het eerst sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie naar het buitenland. In het begin van de middag presenteerde zij de prioriteiten van het Duitse voorzitterschap van de Raad aan het Europees Parlement in Brussel. Voor haar verschijning in het Europees Parlement heeft kanselier Merkel een ontmoeting gehad met de voorzitter van het Europees Parlement, David Maria Sassoli. Ook hier ging het om het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU. Na haar toespraak ontmoette kanselier Merkel de voorzitter van het Europees Parlement, David Maria Sassoli en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, op uitnodiging van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij had ook een bilaterale ontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.



Toespraak van Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie op 8 juli 2020 in Brussel in verband met het activiteitenprogramma van het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU: Dank u, mijnheer de Voorzitter, beste Kanselier, geachte afgevaardigden, we kijken uit naar het Duitse voorzitterschap. De voorzitterschappen van de Raad zijn niet iets wat je kunt kiezen; ze zijn gepland volgens een strikt afgebakend rooster. En de beurt aan Duitsland is in feite gekomen op een moment dat niet meer uitdagend kon zijn. De verwachtingen van het Duitse voorzitterschap zijn hooggespannen - ik weet dat dit druk op u uitoefent - maar het is ook iets positiefs, omdat het laat zien dat we vertrouwen in u hebben.

Dames en heren, de corona-crisis heeft veel vragen opgeroepen - sociale en economische vragen en ook vragen over ons begrip van onszelf. Over hoe we onszelf zien en ook hoe we onszelf zien in relatie tot anderen. En dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een wereld, waarin de ondersteunende structuren beginnen af te brokkelen. De corona-crisis heeft ons op nieuwe en andere manieren aan het denken gezet over de waarden van solidariteit en gemeenschap. We denken op nieuwe en andere manieren over de grote waarde die een verenigd Europa met zich meebrengt, die elke dag opnieuw moet worden gecreëerd. Toegegeven, om te beginnen keken velen naar binnen, naar de kleine dingen, en niet genoeg naar het grotere geheel en vanuit alle hoeken. Maar we hebben ons verenigd en zijn de dingen opnieuw gaan zien door de Europese ogen, en de dingen met een Europees hart gaan voelen.

En, beste kanselier, mede dankzij de bijdrage van Duitsland in de afgelopen weken is dit 'gevoel van collectieve verantwoordelijkheid' weer terug bij ons in Europa. In deze tijd van crisis hebben de woorden en daden van de mensen in alle vier de hoeken van ons continent ons nieuwe reden gegeven om te hopen dat we dit samen kunnen doorstaan. Wat goed is voor Europa is ook goed voor ons. Als ik deze woorden hoor, herken ik ze als het geluid van Europa dat we allemaal willen horen. En dit herontdekte 'gevoel van collectieve verantwoordelijkheid' is geen slechte metgezel voor ons, aangezien we ons bevinden in de beginblokken van een Raadsvoorzitterschap dat een rudimentaire rol zal spelen in de toekomst van onze Unie.

Geachte afgevaardigden, de uitdaging die voor u, het roulerend voorzitterschap, en voor ons allen in de komende zes maanden in het verschiet ligt, kan niet buitengewooner zijn. En in de afgelopen zes maanden zijn er meer dan 100.000 levens verloren gegaan in Europa als gevolg van COVID-19. We zijn de ergste recessie sinds bijna 100 jaar ingegaan. De zomervoorspelling van gisteren laat een krimp zien van meer dan 8% dit jaar met slechts een gedeeltelijke opleving volgend jaar. Deze crisis is dieper en veel breder dan 10 jaar geleden. Maar de crisis van 10 jaar geleden is nog steeds levendig aanwezig in de herinnering. En sommige van onze lidstaten hebben het tijdens die crisis overleefd:

- De torenhoge jeugdwerkloosheid, - Ze zagen jonge mensen massaal het huis verlaten om elders op zoek te gaan naar een baan, - Ze zagen een ongekende daling van de overheidsinvesteringen tot historisch lage niveaus - Dit alles heeft uiteindelijk de openbare programma's en de openbare infrastructuur ernstig beschadigd. En voor velen was dit een traumatische ervaring. Maar dat hoeft niet zo te zijn. In andere delen van onze Unie werd de economie vanaf het begin van de crisis ondersteund door sterke overheidsinvesteringen. De mensen konden hun baan behouden. Toen werd het concept 'Kurzarbeit' (kortere werktijden) op grote schaal toegepast. En daardoor konden sommigen sterker uit de crisis komen dan ze erin gingen. En we moeten hier lessen uit trekken. En deze keer moeten we het samen doen. Als we het goed doen, kunnen we ook sterker uit deze crisis tevoorschijn komen dankzij een gemeenschappelijk Europees doel en dankzij de NextGenerationEU. En dit voorzitterschap heeft één woord gekozen als kern van zijn programma. Samen. Samen. En dat is de motor van onze Unie.




Edelachtbare, er zijn twee punten die ik wil benadrukken. Ten eerste betekent solidariteit dat degenen die het nodig hebben meer steun krijgen. Maar wat het niet stimuleert is een gebrek aan actie. En daarom worden investeringen in de volgende generatie van de EU gekoppeld aan hervormingen op basis van onze bestaande landenspecifieke aanbevelingen in het Europees semester. En laat ik u zeggen: Elke lidstaat heeft huiswerk te doen. Er is niet één lidstaat die geen landenspecifieke aanbevelingen heeft die als hervormingen aan de investering moeten worden gekoppeld.

En als we sterker uit deze crisis willen komen, moeten we allemaal ten goede veranderen. Er is geen enkele lidstaat die daarvan is vrijgesteld. We moeten allemaal veranderen ten goede. En dat is ook wat de Europese burgers van ons verwachten. Ze zijn zeker heel anders in hun individuele verwachtingen. Maar ze zijn volledig verenigd in de wens om schoon water te drinken, frisse lucht in te ademen en hun kinderen te zien opgroeien in de natuur. En wat ze zeker niet willen is dat de politiek bijdraagt aan de toename van overstromingen, aan hittegolven, aan droogtes en aan het verlies van miljoenen soorten - en dit is een heel reëel scenario in het geval dat er geen actie wordt ondernomen. En daarom is economisch herstel onlosmakelijk verbonden met de Europese Green Deal, evenals met digitalisering en veerkracht.

En mijn tweede punt is: Verwaarloos de kern van het MFF - ons zevenjarig budget - niet over de NextGenerationEU. We hebben ze allebei nodig. NextGenerationEU is voor de acute crisis - maar het MFF (Multiannual Financial Framework) is er om te blijven, Het is het belangrijkste instrument om onze langetermijn doelstellingen te verwezenlijken. Onderzoek, innovatie, migratie, buitenlands beleid, veiligheid - om er maar een paar te noemen. Dit beleid heeft een echte Europese toegevoegde waarde nodig en er is een sterke zevenjarige begroting voor nodig om dat alles tot leven te brengen. (Het MFF = Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de Europese Unie, ook wel de financiële vooruitzichten genoemd, is een zevenjarig kader dat de jaarlijkse begroting regelt. Het is vastgelegd in een met eenparigheid van stemmen goedgekeurde verordening van de Raad, met instemming van het Europees Parlement. In het financieel kader wordt het maximumbedrag van de uitgaven in de EU-begroting per jaar voor grote beleidsterreinen ('rubrieken') vastgesteld en wordt een algemeen jaarlijks maximumbedrag voor de betalings- en vastleggingskredieten vastgesteld red.).

Geachte afgevaardigden, dit alles moet nu - in de komende weken - worden afgesproken om de weg vrij te maken voor alle andere onderwerpen die we willen aanpakken. Tegen het einde van het jaar zullen we de weg naar ons doel van een klimaatneutraal Europa in kaart moeten brengen. In september zullen we de nieuwe klimaatdoelstelling van de Europese Unie voor 2030 voorstellen, onderbouwd met een robuuste effectbeoordeling. Daarbij zal de samenwerking met het Europees Parlement en de Europese Raad van vitaal belang zijn. We zullen er ook naar streven om de digitale transitie in een hogere versnelling te brengen.

Geachte afgevaardigden, tijdens dit voorzitterschap zullen we ons uiterste best doen om met het Verenigd Koninkrijk overeenstemming te bereiken over onze nieuwe relatie - met inachtneming van onze beginselen en met behoud van onze Europese eenheid. Ik ben ook van mening dat het belangrijk is om onze sterke trans-Atlantische betrekkingen te handhaven, ondanks de vele moeilijkheden waarmee we te maken hebben. Het partnerschap met Afrika staat centraal in het programma van het Duitse voorzitterschap - en ook in mijn persoonlijke programma. Bij de aanpak van dit virus moeten we laten zien dat dit partnerschap met Afrika niet alleen een fair-weather-partnerschap is, maar dat we ook bij elkaar blijven als de wolken binnenrollen. En we moeten ook met China blijven werken aan een evenwichtiger partnerschap. Tot slot - en vooral - is het moment gekomen om de conferentie over de toekomst van Europa te openen. We willen allemaal de bal aan het rollen brengen zodra de gezondheidssituatie dat toelaat. Op al deze gebieden ben ik blij dat we kunnen rekenen op de ervaring van Duitsland - te beginnen met de Europese Raad van volgende week. Het is tijd om gezamenlijk op te treden. Zoals uw motto luidt: Gemeinsam Europa stark Machen. Together for Europe’s recovery. Tous ensemble pour relancer l'Europe.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.