Bijgewerkt: 5 juni 2023

Topontmoeting van de Centraal-Aziatische landen in Kazachstan

Nieuws -> Informatief

Bron: Informburo KZ/Wikipedia
16-10-2022

Op vrijdag 14 oktober 2022 vond in Astana, de hoofdstad van Kazachstan de eerste topontmoeting plaats, waaraan de leiders van Rusland en de Centraal-Aziatische landen deelnamen. De door Moskou geïnitieerde bijeenkomst Russia–Central Asia Summit viel samen met de 30ste verjaardag van de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en de vijf Centraal-Aziatische staten – meldt het informburo.kz (Informburo biedt al het nieuws uit Kazachstan op één internetportaal)

Op de agenda van de top stonden zaken als het waarborgen van gemeenschappelijke handels- en economische belangen in de huidige geopolitieke situatie, regionale veiligheidskwesties in de context van de situatie in Afghanistan. Tijdens de bijeenkomst vond een constructieve en belangstellende gedachtewisseling plaats over de belangrijkste aspecten van de samenwerking tussen de Russische Federatie en de landen van Centraal-Azië.

In Astana vroeg de Tadzjiekse president Emomali Rahmon persoonlijk aan de Russische president Vladimir Poetin om de Centraal-Aziatische landen niet te behandelen als de voormalige Sovjet-Unie. Tadzjikistan heeft de belangen van zijn belangrijkste strategische partner, Rusland, altijd gerespecteerd. Het land wil wederzijds respect voelen, merkte Emomali Rakhmon op.

Foto Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2022)

Emomali Rahmon geboren Emomali Sharipovich Rahmonov, Tadzjiek: Эмомалӣ Шарӣпович Раҳмонов, (1952) is sinds 16 november 1994 de derde president van Tadzjikistan. Op de foto is hij in Moskou tijdens de kranslegging bij het graf van de Onbekende Soldaat op 9 mei 2021

'We waren samen met u getuige van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Net als nu hebben we gezien dat er geen aandacht was voor kleine republieken, voor kleine naties. Met tradities en gewoonten werd geen rekening gehouden. Er was geen steun voor ontwikkeling. U sprak gisteren over twee miljoen (migranten uit Tadzjikistan naar de Russische Federatie), ik wilde u zeggen dat het meer dan twee miljoen van onze burgers zijn die naar de Russische Federatie gaan, niet alleen om geld te verdienen, ze studeren, krijgen een behandeling' - zei Emomali Rahmon op de Top Centraal-Azië-Rusland.

'Waarom op een ongelukkig forum in Tadzjikistan, wij pleiten, ik heb het Ministerie van Buitenlandse Zaken geïnstrueerd, ik heb zelfs met u gesproken, om tenminste op ministerieel niveau aanwezig te zijn. Nee, op het niveau van onderministers. Hier verdient Tadzjikistan het, een strategische partner. Doen we dit? We zijn geen 100-200 miljoen. Maar we willen gerespecteerd worden. Waar hebben we iets fout gedaan? Waar hebben we verkeerd gedag gezegd? Wij hebben altijd de belangen van onze belangrijkste strategische partner (de Russische Federatie) gerespecteerd. We willen gerespecteerd worden. Zijn we een soort buitenlanders? Het is niet nodig om veel geld in ons te investeren. Vladimir Vladimirovitsj, ik wil u vragen de landen van Centraal-Azië niet te behandelen als de voormalige Sovjet-Unie' -zei Emomali Rakhmon (Эмомали Рахмон) tegen het hoofd van de Russische Federatie.

Elk land heeft zijn eigen problemen, problemen, tradities en gewoonten, benadrukte de Tadzjiekse president. Hij vestigde de aandacht op het nabuurschap van de Centraal-Aziatische landen en Rusland, waarbij hij aangaf dat er 'geen weg meer terug is'.De EU erkent het strategisch belang van Centraal-Azië, dat het enorme Aziatische continent met Europa verbindt. In 2019 heeft de EU haar strategie voor Centraal-Azië geactualiseerd. Daarbij stonden weerbaarheid (op gebieden zoals mensenrechten, grensbeveiliging en milieu), welvaart (met een sterke nadruk op connectiviteit) en regionale samenwerking centraal. Het Parlement benadrukt het belang van mensenrechten, behoorlijk bestuur en maatschappelijke ontwikkeling, en onderstreept de rol van parlementaire diplomatie. Het Parlement ondersteunt de democratie en de rechtsstaat met concrete initiatieven, onder meer voor democratisering in Centraal-Azië. In het licht van de overname van Afghanistan door de Taliban in augustus 2021 is Centraal-Azië van cruciaal belang geworden voor veiligheid en stabiliteit. Hoewel Tadzjikistan bedenkingen heeft uitgesproken, zijn Turkmenistan en Oezbekistan onlangs begonnen samen te werken met de Taliban.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.