Bijgewerkt: 25 juli 2024

Tornado trechter boven Amstelveen

Nieuws -> Weer

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
12-09-2023

Op dinsdagmiddag 12 september 2023 hebben veel mensen deze tornado trechter in de verte gezien, vlak bij de rand van Amstelveen. De foto is gemaakt vanaf het parkeerterrein naast Ziekenhuis Amstelland.

Een tornado trechter is een krachtig roterende luchtkolom die in contact staat met zowel het aardoppervlak als met een cumulonimbuswolk of, in zeldzame gevallen de basis is van een cumuluswolk. De tornado trechter op de foto loste vanzelf op, zodat hij gelukkig geen schade aanbracht over Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Op dinsdagmiddag 12 september 2023 hebben veel mensen deze tornado trechter in de verte gezien, vlak bij de rand van Amstelveen

Er wordt vaak naar verwezen als een wervelwind, of cycloon. Het woord cycloon echter wordt in de meteorologie gebruikt om een weersysteem te noemen met een lagedrukgebied in het midden. Op aarde waait de wind tegen de klok in op het noordelijk halfrond en met de klok mee op het zuidelijk halfrond.

Tornado's zijn er in vele soorten en maten, en zijn vaak (maar niet altijd) zichtbaar in de vorm van een condensatietrechter die afkomstig is van de basis van een cumulonimbuswolk, met daaronder een wolk van roterend puin en stof. De meeste tornado's hebben windsnelheden van minder dan 180 kilometer per uur, zijn ongeveer 80 meter breed en reizen enkele kilometers voordat ze verdwijnen. De meest extreme tornado's kunnen windsnelheden bereiken van meer dan 480 kilometer per uur, hebben een diameter van meer dan 3 kilometer en blijven meer dan 100 km aan de grond.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.