Traditioneel Japan Festival 2018 in Amstelveen
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb/Stichting Japan Festival
05-11-2018
Op zondagmiddag 4 november 2018 werd het Stadsplein in Amstelveen omgetoverd tot een traditioneel Japan Festival, waar jong en oud, van alle nationaliteiten, gratis konden genieten van een feestelijk programma met de typische culturele en culinaire gebruiken in Japan. Het bestond namelijk uit een diversiteit van Japans eten, cultuur, verschillende workshops en optredens. Het Japan Festival, dat tot doel heeft de betrekkingen tussen Japan en Nederland verder te versterken, heeft in 2016 een volledige vernieuwing ondergaan.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De heer Kenji Saito voorzitter van de Stichting Japan Festival spreekt de aanwezigen toe
Japan en Nederland delen al meer dan 400 jaar een wederzijdse geschiedenis en een uitzonderlijk vriendschappelijke relatie. In de afgelopen decennia heeft Nederland zich actief ingezet op de promotie van hun aantrekkelijke ondernemingsklimaat en met succes. Er zijn meer dan 300 Japanse bedrijven gevestigd in Nederland en zo’n 7.500 Japanners hebben hun ‘thuis’ gevonden op Nederlandse bodem.
'Japan and the Netherlands share a history of an exceptional friendly relationship for more than 400 years. In the recent decades the Netherlands have actively appealed to their attractive business environment and successfully attracted over 300 Japanese companies and 7,500 Japanese people to establish their bases and homes on Dutch soil’.
Het festival werd om 12 uur geopend door de heer Kenji Saito voorzitter van de Stichting Japan Festival. Om te beginnen heette hij welkom: de burgemeester van Amstelveen, de heer Bas Eenhoorn, de ambassadeur van Japan in Nederland Z. E. de heer Hiroshi Inomata en alle aanwezige dames en heren op dit Japan Festival van 2018. Tevens sprak hij zijn dank uit namens het bestuur van het Japan Festival aan de gemeente Amstelveen en Amsterdam voor hun gastvrijheid, maar ook aan onder meer de sponsoren.
Vorig jaar bezochten ruim 20.000 mensen het festival en aangezien hij hoopte dat het dit jaar ook weer zo druk zou worden, deelde hij mee dat het festival pas om 19 uur ’s avonds zou worden afgesloten. Daarom sprak hij de verwachting uit dat men nog meer van het festival zou genieten. Het festival bestuur en de heer Saito verliet het podium en de gastvrouw nodigde Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen uit op het podium, die ook een openingstoespraak hield.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De heer Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen aan het woord
Hij vond het echt een eer om dit festival te mogen openen tezamen met de hele Japanse gemeenschap uit Amstelveen en omstreken. Hij heette ook alle Amstelveners en mensen uit Nederland die hier naartoe gekomen waren welkom en bedankte vervolgens de heer Saito dat hij het mogelijk heeft gemaakt om dit festival te vieren. Burgemeester Eenhoorn zei erg trots te zijn dat Amstelveen de meest Japanse stad is van Nederland en aantrekkelijk zal blijven voor de Japanners. Tot grote hilariteit van het publiek zei de burgemeester tegen de heer en mevrouw Inomata dat hij zich afvroeg, waarom ze nog in Den Haag bleven wonen en veel beter naar Amstelveen konden verhuizen! 'Dan zullen we pas echt het Japanse Amstelveen gebied zijn' voegde hij er aan toe. De heer Eenhoorn feliciteerde iedereen met dit festival en wenste allen een gezellige dag.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Zijne Excellentie de heer Hiroshi Inomata: 'De dagen worden korter en het weer koelt af, maar het warmt mijn hart dat er zoveel mensen naar het Japan Festival 2018 zijn gekomen, dank u wel!'
De burgemeester verliet het podium, waarna de gastvrouw het woord gaf aan de ambassadeur. Ook hij heette deze en gene welkom en bedankte de sponsoren en anderen. Hij zei: 'De dagen worden korter en het weer koelt af, maar het warmt mijn hart dat er zoveel mensen naar het Japan Festival 2018 zijn gekomen, dank u wel. Inderdaad blijft het festival open tot 19.00 uur en dat is wel fijn, want er zijn veel zaken om van te genieten, zoals eten, workshops en er zijn ook veel Japanse mensen uit het buitenland gekomen om hier hun product te tonen. Want iedereen hier aanwezig laat duidelijk zien wat Japan te bieden heeft aan de Nederlanders.' Daarnaast vertelde hij over de goede band die Japan met Nederland en zeker met Amstelveen heeft en hij sprak de hoop uit dat de Japanse industrie hier zal blijven groeien.
Hij vervolgde met: 'Recentelijk hebben er, ook in Japan veel nationale rampen plaatsgevonden, waaronder het land erg lijdt. Wij waarderen de hartelijke steun heel erg die wordt gegeven. Iedereen helpt, ook Nederland, maar laat dit festival eenieder inspireren om Japan te bezoeken. En zoals de burgemeester al aangaf, moet ik met de regering overleggen of we kunnen verhuizen naar Amstelveen, maar dat vergt wel wat tijd. Persoonlijk wil ik graag hier verblijven, in Amstelveen.' Tot slot zei hij: 'Bedankt voor uw komst en geniet van het festival!'
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De traditionele ceremonie Kagami Biraki begint met het slaan op de houten deksel van de vat sake
Na al deze woorden vond de Kagami Biraki ceremonie plaats, (鏡開き) een Japanse traditionele ceremonie die letterlijk betekent 'Opening van de Spiegel'. Het verwijst naar de opening van een vat sake op een feest, of ceremonie. Sake is Japanse alcoholische drank, die onder andere van gefermenteerde rijst wordt gemaakt met 5 tot 19% alcoholgehalte. Hier op het festival moest het deksel van het vat sake worden geopend en dat zou moeten leiden tot de zegen van de goden om een mooie dag te ontvangen. Maar alle aanwezigen moesten hier wel aan bijdragen, want hoe meer steun-geluid er zou worden gegeven, des te meer geluk en gezondheid zouden we ontvangen. De drie heren werden teruggeroepen op het podium en kregen alle drie een grote houten hamer. Het publiek moest heel luid uitspreken in het Japans zo iets als senoh josho!!!! en tijdens dat laatste woord, sloegen de heren het deksel van het sake vat in stukken, waarbij de spetters om hun oren vlogen. Vervolgens proosten zij met de sake in een houten bakje: Kampai – (乾杯)proost! en daarmee was het Japan Festival 2018 officieel geopend.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Het proosten gebeurt met sake in een cederhout vierkanten bak masu, oorspronkelijk een vierkante houten doos om rijst in af te meten tijdens de feodale periode in Japan
In en rondom de grote tent, waar een dag eerder het Diwali Festival van de expats van India nog uitbundig werd gevierd, was het nu overvol met mensen die vanwege de vrije zondag en het mooie weer massaal waren toegestroomd. Na het toosten werden de nog slapende burgers in de omliggende flats helemaal wakker geschud door de keiharde en krachtige klanken van de spectaculaire Taiko drums van de Yamato Taiko school, waarbij oorbeschermers eigenlijk wel nodig waren. Buiten op het plein stonden heel veel kraampjes met allerlei Japanse workshops, souvenirs en andere Japanse zaken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De drummers van de Yamoto Taiko School komen in actie
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Floor Gordon wethouder Economische Zaken geniet van het ritmische kabaal van de drummers
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De taiko drummers hebben de smaak te pakken. Yamato werd in 1993 opgericht in de Japanse prefectuur Nara. Het gezelschap heeft meer dan 3500 voorstellingen gegeven in 54 landen en regio's. De Nederlandse Yamoto Taiko School bestaat sinds 2013 in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, met bijna 200 leden
Vanwege het mooie weer konden de honderden festivalbezoekers genieten van de najaarszon en van kraampje naar kraampje lopen. In en naast de tenten waren te vinden: een workshop Japanse taal door Japans Taalonderwijs Nichiran, tentoonstelling van auto's (Mitsubishi, Subaru, Lexus), Discover Japan tentoonstelling (JTB, Embassy of Japan in the Netherlands), verkoop Japanse Handmade Artikelen, schminken door Mooi- Mooi, Ikebana Workshop door Hanakunst, Origami Workshop door Origami Society Nederland, Workshop Go- shogi door de European Go Culture Centre samen met de Stichting Japanese Helpdesk (ANBI) in the Netherlands, Sushi workshop, Japanse Kalligrafie Workshop, Japanse Ansichtkaarten Beschilderen door Atelier Manabu en Ninja house outfits passen voor kinderen door de Japan Women Club.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Japanse Koto optreden van Yoko Doi en zoonlief Yuto Doi. De koto (Japans: 箏) is een traditioneel Japans snaarinstrument, afgeleid van de Chinese zheng en vergelijkbaar met de Mongoolse yatga, de Koreaanse gayageum en de Vietnamese đàn tranh.
De koto is het nationale instrument van Japan
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Yuto Doi speelt op de koto. De invloed van de westerse popmuziek heeft de koto minder prominent gemaakt in Japan,
hoewel het nog steeds in ontwikkeling is als instrument
Er werd ook aan de hongerige bezoekers gedacht, want er waren meer dan 10 Japanse restaurants in de grote tent en op het plein in de verschillende kraampjes aanwezig. Daar werden verschillende verse producten verkocht en soms gratis weggegeven, van sushi tot Takoyaki (Japanse poffertjes, maar dan met andere smaken dan de Nederlandse variant). Aangezien er vanwege de verkoop buiten bij de kraampjes lange rijen waren ontstaan, werd de doorstroom langs de grote tent bemoeilijkt. Gelukkig brak er geen calamiteit uit, anders was vluchten wel heel lastig.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
In het restaurant gedeelte van de tentencomplex kunnen de bezoekers eten kopen en op het scherm
het programma op het podium volgen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De koks wachten op de opdrachten
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Heel veel mensen kwamen naar het Stadsplein en in de tenten worden goede zaken gedaan
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De ingang van het tentencomplex op het Stadsplein Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Af en toe komen wij bekenden tegen. Vlnr.: José met haar echtgenoot Rob Ellermeijer (VVD) wethouder, Anne-Mieke van der Vet raadslid van D66-Amstelveen en Paul Jonker van de EHBO-vereniging Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
GO workshop in een tent. Go is een abstract strategie bordspel voor twee spelers, waarbij het doel is om meer gebied te omringen dan de tegenstander. Het spel is meer dan 2.500 jaar geleden uitgevonden in China en wordt beschouwd
als het oudste bordspel dat tot op de dag van vandaag continu gespeeld wordt
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Een jonge vrouw loopt op het plein in een soort fantasie kostuum. Het komt van de schattigheid cultuur, of kawaii esthetiek,
die is uitgegroeid tot een prominent aspect van de Japanse populaire cultuur, entertainment, kleding, voedsel,
speelgoed en persoonlijke uitstraling
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Elk jaar staat in een tent op het plein een ikebana creatie van Hanakunst.
Ikebana (生け花, 'levende bloemen') is de Japanse kunst van het bloemstuk maken
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Lokale journalist Johan Th. Bos bekijkt met grote interesse een Mitsubishi Eclipse Cross auto.
Het is een coupé-achtige SUV met de prijs vanaf 30.000 euro
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hier kunnen de bezoekers Shogi (shō = generaal, gi = spel; in het Japans: 将棋) uitproberen.
Het is een Japans strategisch bordspel, een soort schaakspel
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Een takoyaki tent maakt grote omzet. Takoyaki (たこ焼き of 蛸焼) is een balvormige Japanse snack, soort Nederlandse poffertjes gemaakt van tarwemeel op basis van beslag en gebakken in een speciale gevormde pan. Het wordt gevuld met gehakt
of in blokjes gesneden octopus (tako), tempura schroot (tenkasu), ingelegde gember en groene ui
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
De dames van de Japanse cateringbedrijf Kotobuki uit Almere maken iets lekkers, maar het is de redactie niet bekend wat
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Een vegan food product van Kotobuki uit Almere. Veganisme is de praktijk van het zich onthouden van het gebruik van dierlijke producten, met name in de voeding en een bijbehorende filosofie die de status van dieren als handelswaar afwijst
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Hier kunnen wij hapjes proeven gemaakt met Kikkoman teriyaki marinade. Kikkoman Corporation (キッコーマン株式会社 Kikkōman Kabushiki-gaisha) is een Japanse voedselproducent. De belangrijkste producten en diensten omvatten sojasaus, kruiden en aroma's, mirin, shōchū, en sake, sap en andere dranken, farmaceutica en restaurantbeheerdiensten. Teriyaki (kanji: 照り焼き)
is een kooktechniek die wordt gebruikt in de Japanse keuken, waarbij voedsel wordt gebraden of gegrild met een glazuur
van sojasaus, mirin (wijn) en suiker
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Om 13 uur 30 is het al erg lastig om langs het tentencomplex op het Stadsplein Amstelveen te lopen,
want de lange rijen wachtenden voor de smultenten blokkeren de doorgang
Deze zondag van het Japan Festival was zeer geslaagd en de sfeer was bij de kramen en in de tent heel erg leuk en gezellig. Het zonnetje liet zich van haar beste kant zien, heel bijzonder voor een herfstdag op 4 november. De redactie van Amstelveenweb maakte nog een foto- en videorondje bij het restaurantgedeelte van het tentencomplex en buiten de tent, maar kon vanwege verplichtingen elders, niet langer blijven. Volgend jaar komt Amstelveenweb zeker weer!